»Po vsem svetu in tudi na Kitajskem kot največjem trgu se potrošniki vse pogosteje odločajo za dražje naprave, vendar pa se zmanjšuje tudi število tistih, ki se na zasičenem trgu za nakup pametnega telefona odločajo prvič,« so po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnili pri IDC. To je vodilo do zmanjšanja številk o količinski prodaji.

Kljub temu pa analitiki pričakujejo, da bo vnovič prišlo do rasti prodaje, saj potrošniki za svoje vsakodnevne opravke vse pogosteje namesto po računalnikih posegajo po pametnih telefonih.

Zaradi zmanjšanja prodaje pa se niso zmanjšali tudi prihodki proizvajalcev. Potrošniki so namreč v prvem četrtletju kupili več dražjih naprav.

Padec prodaje na kitajskem trgu je še posebej prizadel kitajsko podjetje Oppo, ki večji del poslov ustvari na domačem trgu, česar ni mogoče nadomestiti z rastjo v tujini. Oppo je v prvem četrtletju prodal 23,9 milijona pametnih telefonov, kar je 7,5 odstotka manj kot pred letom, s tem pa je s četrtega padel na peto mesto največjih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu.

Samsung ostaja na vrhu

Hkrati je na četrto mesto napredoval domači tekmec Xiaomi, ki goji ambicije za uvrstitev na borzo. V prvih treh mesecih je prodal 28 milijonov naprav, kar je 87,8 odstotka več kot v prvem četrtletju lani. Xiaomi že več kot polovico aparatov proda na tujih trgih.

Navzočnost na trgu je uspel povečati tudi kitajski Huawei, ki je prodajo povečal za 13,9 odstotka na 39,3 milijona pametnih telefonov ter tako ostal na tretjem mestu lestvice. »Proizvajalec vzdržuje dobro ravnovesje med močno prodajo na Kitajskem in rastjo priljubljenosti v tujini,« ugotavljajo pri IDC. Po teh podatkih se telefoni znamke Huawei v Evropi dobro prodajajo predvsem v Nemčiji, Španiji in Italiji.

Malenkost, za 2,8 odstotka, je prodajo v začetku leta 2018 povečal tudi ameriški Apple na drugem mestu. V letošnjem prvem četrtletju je prodal 52,2 milijona iphonov in tako obvladuje 15,6 odstotka trga. Je pa Apple zmagovalec prvega četrtletja glede na posamezne modele - po vsem svetu je namreč prodal 16 milijonov naprav iz serije iPhone X, kar je največ med vsemi modeli.

Največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu ostaja korejski Samsung s 23,4-odstotnim tržnim deležem. V prvem četrtletju je prodal 78,2 milijona pametnih telefonov, kar je 2,4 odstotka manj kot pred letom. Pri tem je večji del prihodkov ustvaril z napravami srednjega razreda, vendar so se dobro prodajali tudi telefoni iz nove serije Galaxy S9, ki pa je na trg prišla šele proti koncu prvega četrtletja, zato bo prodajo po pričakovanjih še bolj pospeševala v drugem četrtletju.