Vsaka tekma na SP v Rusiji bo imela v centralnem video nadzornem sistemu (VAR) za celotno SP v Moskvi nadzornega sodnika ter tri sodniške pomočnike, vsi štirje video sodniki pa bodo le v pomoč glavnemu sodniku. Ta bo še vedno sprejemal vse končne odločitve, video sistem pa mu bo v pomoč pri spornih zadetkih, kartonih, spornih dogodkih v kazenskem prostoru ali napačnih odločitvah ob zamenjavi identitete igralca ali njegovega položaja (v ali izven kazenskega prostora).

»Tudi sodniki smo ljudje, se motimo, kdaj kaj ne vidimo zaradi različnih razlogov, ko pri odločitvah v delčku sekunde odločajo centimetri, ne metri. Sam mnogokrat, ko sem se napačno odločil, po več ur nisem mogel zaspati. Včasih me je to spremljalo tudi naslednje dni. Napake, denimo v finalu SP, ostanejo za vedno zapisane v zgodovini. S tem sistemom ne moremo zagotoviti stoodstotnih pravilnih odločitev, kar je praktično nemogoče, želimo pa se izogniti škandalom in najti odgovor, ali je bila odločitev sodnika čista zmota. Rezultati bodo lahko bolj verodostojni,« je dejal Busacca.

Video pomoč ima več dobrih kot slabih strani

Devetinštiridesetletni nekdanji sodnik je na skupščini Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS) v Bruslju priznal, da so se na štirih velikih 'testnih' tekmovanjih pokazale dobre in slabe strani, vendar je prvih toliko več in so na splošno pomembnejše, da uveljavitev sistema opravičujejo, saj ne bo nadomestil sodnikov na igrišču, ampak jim bo le v pomoč v odločanju.

Raziskava je na temelju 598 uradnih članskih tekem pokazala, da je uvedba VAR v za tekmo prelomnih primerih natančnost odločitev povečala s 94,1 na 99 odstotkov, preostanek pa največkrat zaradi človeškega faktorja ostane sporen. Premori ob preverjanju so imeli le majhen vpliv na dejanski igralni čas.

Povprečno je bilo pet zahtev glavnih sodnikov za posredovanje video sodnika na tekmo ter le ena zahteva za ponovni pregled posnetka na tri tekme. V prvem primeru je bila končna odločitev glavnega sodnika sprejeta po 27 sekundah povprečno na tekmo, pri uporabi video analize pa po 78 sekundah.

Ruska preizkušnja

Na 346 tekmah, na kateri so uporabili VAR, je bil med sezonama 2016/17 in 2017/18 velik porast sprememb pri odločitvah; med drugim pri rumenih kartonih 19,3 odstotka, pri simulacijah 43,7 odstotka, pri prekrških pa 8,8 odstotka.

»Vse to kaže, kako pomembna je uvedba sistema. Sodniki si gotovo ne želimo, da bi ekipa izgubila, če je bila čista enajstmetrovka ali prepovedani položaj pred zadetkom, pa to ni bilo dosojeno. Nogomet je med drugim tudi velik posel, lahko ga primerjamo z velikimi multinacionalkami. Ena sama nepravilna odločitev lahko stvari korenito spremeni, tako za ekipo kot za kariero nogometaša, tudi finančno, in nogomet naravnost kliče k taki spremembi,« je dejal nekdanji nogometni sodnik iz Švice.

Soba z nadzornim centrom VAR bo v moskovskem mednarodnem tiskovnem središču in bo imela dodatni video sistem, če bi običajni sistem s 35 kamerami v kvalifikacijskem delu zatajil. Prav zato ga ne morejo imeti na prizorišču vsake tekme, je navedel Johannes Holzmüller, vodja oddelka za inovacije nogometne video tehnologije Fife.