Odvetnik Michael Avenatti je medijem poslal podrobne dokumente o plačilih na račun podjetja Essential Consultants, za katerega se je doslej domnevalo, da ga je Cohen ustanovil le zato, da preko njega plača Danielsovi 130.000 dolarjev za molk o spolnem odnosu z Donaldom Trumpom.

Med dokumenti so nakazila podjetja AT&T, ki jih je telekomunikacijski velikan potrdil. AT&T je sporočil, da je izvršil štiri plačila na račun v višini po 50.000 dolarjev in dodal, da je bilo podjetje Essential Consultants eno od tistih, s katerimi so stopili v stik, da dobijo vpogled v delovanje nove vlade. Sodelovanje so prekinili decembra lani, Cohen zanje naj ne bi opravljal lobističnih del.

Avenattijevi dokumenti kažejo tudi na štiri plačila po 100.000 dolarjev od farmacevtske družbe Novartis, najbolj pa odmeva osem nakazil v skupni vrednosti 500.000 dolarjev, ki so od januarja do avgusta lani na račun Cohenovega podjetja prišla od podjetja Columbus Nova, ki je ameriška izpostava Vekselbergove firme Renova Group.

Dokumenti prišli po »intenzivni preiskavi«

Trenutno se vsi čudijo, kako je Avenattiju uspelo priti do dokumentov, ki zavračajo Trumpove trditve, da je celotna preiskava ruske afere lov na čarovnice. Avenatti je za zdaj izdal le, da so do dokumentov prišli po intenzivni preiskavi. Sklepa, da je denar za plačilo Danielsovi na koncu prišel iz Rusije.

Vekselberga so agenti FBI po nalogu posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve in Trumpovega oviranja preiskave Roberta Muellerja v začetku letošnjega leta pridržali in zaslišali na letališču pri New Yorku. Po poročanju ameriških medijev so ga spraševali o plačilih, ki jih je razkril Avenatti.

Dokumenti odgovarjajo tudi na vprašanje, zakaj je bila proti Cohenu uvedena kazenska preiskava, ker se FBI samo zaradi plačila Danielsovi ne bi preveč obremenjeval, še manj pa bi od sodišča dobil nalog za preiskavo in zaplembo gore materiala v Cohenovih stanovanju, pisarni in hotelski sobi.

Mueller je preiskavo Cohena predal newyorškemu zveznemu tožilstvu in domnevali so, da Cohen nima veliko opraviti z Rusijo, ampak z drugimi sumljivimi posli. Vendar Avenattijevo razkritje zdaj znova odpira vprašanje, zakaj je Mueller Cohenovo preiskavo predal New Yorku. Nekateri analitiki sklepajo, da zato, da se preiskava ne bi končala, če bo Trump odpustil Muellerja.

Daily Beast poroča, da so bile sankcije proti Vekselbergu in njegovim podjetjem sicer res uvedene, a naj bi bila njihova izvršitev prestavljena na oktober, da bi lahko pospravil denar v ZDA, preden mu ga zamrznejo.