Dvoboj med Olimpijo in Mariborom za naslov državnega prvaka pet krogov pred koncem sezone v prvi slovenski ligi postaja prava srhljivka. Olimpija se pritožuje, da skoraj vsak teden igra za Mariborom, ki s serijo zmag povečuje pritisk na vodilno ljubljansko zasedbo. Današnji 32. krog bi lahko še bolj zaostril napeto tekmo med večnima tekmecema, saj se edina kandidata za državno krono odpravljata na zahtevni gostovanji. Maribor bo popoldne gostoval pri Domžalah, ki so izgubile zmagoviti nalet, Olimpijo pa čaka tekma z Rudarjem. Velenjčani po štirih zaporednih porazih nujno potrebujejo točke za uvrstitev na četrto mesto, ki morda prinaša evropsko vozovnico.

DOMŽALE – MARIBORdanes ob 16. uri, sodnik: Jug

Čeprav Domžale po porazu v Novi Gorici bolj sodelujejo, kot tekmujejo v bitki za naslov, bo današnja tekma z Mariborom vseeno štela. Pa ne samo za vijoličaste. Račun za letošnjo sezono je izstavljen – plačan bo ne glede na (pre)zgodnji termin, ki da posredno pritiska bolj na Ljubljančane. »Zakaj ne bi igrali ob štirih, če takrat igramo tako dobro? Zmagujemo v malo bolj toplem vremenu,« je videnje Darka Milaniča.

Maribor je zadnji, ki je zmagal pri Domžalčanih, ti pa so v Ljudskem vrtu, ki je jeseni videl »evropski« remi, nazadnje odmevno zmagali. Na papirju je to še vedno tekma, ki bi lahko (vijoličastim) zlomila prvenstvo. Ampak Mariborčani pritisk zavračajo. »To je tekma, ki jo moramo odigrati odlično in na njej zmagati. Potrpeti bo treba, zadržati moramo poletnost in prikazati idealno predstavo,« je bil sporočilen Milanič. Ne ozira se na formo Domžal. »Trpeti in delati bomo morali. To je šport, vsakemu se to dogaja, tudi nam se je.«

Domžale na zagotovljenem tretjem mestu tekmujejo zlasti za vtis ali kot pravi Adam Gnezda Čerin: »To so tekme, za katere živimo. Tri točke bomo seveda napadali tudi mi, čeprav imamo določene težave.« Težava je zlasti izostanek Senijada Ibračića na sredini, čeprav je tekma z Gorico pokazala, da so morda še bolj pogrešali Gabra Dobrovoljca v obrambi.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Dobrovoljc, Klemenčič, Melnjak, Rom, Ibraimi, Husmani, Vetrih, Gnezda Čerin, Bizjak, Nicholson. Maribor: Handanović, Milec, Šuler, Ivković, Viler, Pihler, Dervišević, Hotić, Kramarič, Zahović, Mlakar. Naš namig: 2.

ANKARAN – KRŠKOdanes ob 18. uri, sodnik: Obrenović

Vrh ledene gore, če se izrazimo v prispodobi, je ankaranski boj za neposreden obstanek v ligi oziroma za deveto mesto. Ta je vsem na očeh in v njem brezdomci iz Kopra ujamejo tudi marsikatero simpatijo, ko se spuščajo v odprto nadigravanje z višje rangiranimi tekmeci. O tem, kaj vse se dogaja pod površjem, kjer se je odprla še pričakovana fronta s pridobivanjem licence, pa ni skoraj nobenih informacij. Se bo ponovila koprska zgodba s trmastim vztrajanjem pri svojem ali bo »one man band« vodstvo kluba uvidelo, da je pred nemogočo nalogo?

Koprska zgodba ni omenjena po naključju, saj je eden od možnih scenarijev, pa čeprav na prvi pogled nemogoč, tudi zakopanje bojne sekire in iskanje morebitnih skupnih poti v prihodnost. Tam, kjer so se lani poleti razšle. Prvi pogoj za takšen scenarij so zmage v zadnjih krogih, ko imajo Ankarančani malce lažjo nalogo ob dejstvu, da bodo v zadnjih petih krogih kar štirikrat igrali »doma« v Novi Gorici. Krško, ki je vendarle že povsem razbremenjeno boja za obstanek, je pravšnji tekmec. Današnja tekma je za Ankarančane zadnja, ko je še mogoč pogled proti osmemu mestu, čeprav se že v tem trenutku zdi, da je njihova edina realnost »grdega račka slovenskega nogometa« dvoboj s Triglavom za deveto mesto. Dve točki prednosti sta še vedno obetavni.

Verjetni postavi – Ankaran: Bužan, Mate, Badžim, Soldo, Gliha, Nkama, Suljić, Delgado, Santos, Vodeb, Gerc. Krško: Zalokar, Ejup, Krajcer, Gorenc, Šturm, Ogrinec, Balić, Kovačič, Volarič, Mujan, Vekić, trener Ščulac. Naša namig: 1.

RUDAR – OLIMPIJAdanes ob 20. uri, sodnik: Žnidaršič

Za Olimpijo bo razplet prvenstva odvisen predvsem od izkupička na vročih gostovanjih v Velenju, Mariboru in Domžalah. »Že lansko poletje sem napovedal, da bodo v boju za prvaka odločali mentalna pripravljenost in nekaj posameznikov, ki bodo na vrhuncu sezone ujeli najboljšo formo. Razpored tekem nam ne leži, a smo vedeli, da bo zadnja četrtina prvenstva najbolj naporna,« pravi trener Olimpije Igor Bišćan.

Predsednik kluba Milan Mandarić je očitno opustil razmišljanje o zamenjavi na trenerski klopi in obiskal zadnji trening moštva pred odhodom v Velenje. Za Bišćanovo zamenjavo v odločilnem delu sezone ni nobenega razloga, saj Olimpija v lovu na dvojno krono potrebuje predvsem mir znotraj kluba. »Nobenih neznank ni. V prvenstvu imamo še pet tekem, ki jih moramo odigrati na najvišji ravni. Zdaj ni pravi čas, da bi igralci razmišljali o utrujenosti,« ocenjuje Bišćan. Olimpija se boji rumenih kartonov, saj je osem večinoma ključnih igralcev pod pritiskom prepovedi nastopa na naslednji tekmi (Apau, Ilić, Miškić, Čanađija, Alves, Kapun, Tomić, Issah).

Rudar je v seriji štirih porazov, kaznovana sta Šehić in Bijol, manjkala bosta tudi Kašnik in Tučić. Olimpija je v Velenju nazadnje zmagala pred dvema letoma, ko je osvojila naslov prvaka, jeseni sta se tekmeca razšla brez golov.

Verjetni postavi – Rudar: Radan, Pušaver, Bolha, Vasilijević, Čoralić, Tomašević, Šimunac, Novak, Trifković, Radić, Williams. Olimpija: Ivačić, Apau, Ilić, Uremović, Štiglec, Miškić, Tomić, Čanađija, Alves, Kronaveter, Issah. Naš namig: 2.