Julija lani smo poročali o tragični prometni nesreči na trzinski obvoznici, ko je umrla 72-letna sopotnica v vozilu nissan note. Nesrečo je povzročil njen takrat 74-letni partner Peter Zupančič, ki je z bencinskega servisa zapeljal v napačno smer in čelno trčil v forda S max. V njem so bili trije ljudje, tudi petletni otrok, ki je bil k sreči pravilno pripet v otroškem sedežu, in vsi trije so jo odnesli z lažjimi poškodbami. Povzročitelj pa je ta teden sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi kaznivega dejanja povzročitve hude prometne nesreče iz malomarnosti. Odnesel jo je s pogojno kaznijo enega leta s preizkusno dobo dveh let in stransko kaznijo polletnega odvzema vozniškega dovoljenja.

»Zgodilo se je v trenutku. Ena napačna poteza, ki ti zaznamuje vse življenje,« je na sodišču povedal Zupančič, ki je krivdo po obtožnici priznal. Vrsto olajševalnih okoliščin je naštela že tožilka. Nikoli ni bil kaznovan, še o prekrških ni nobenega uradnega zapisa. Nesrečo je močno obžaloval, zaznamovala mu je življenje. Tudi sodnica Irena Škulj Gradišar je izpostavila, da gre za »brezhibnega državljana«, a ni uslišala njegovi prošnji, da mu ne bi izrekla stranske kazni, se pravi odvzema vozniškega dovoljenja za šest mesecev.

Pravična kazen

Zupančič namreč živi v odmaknjeni vasi in, kot je dejal, avto nujno potrebuje za prevoz do trgovine, ki je oddaljena pet kilometrov, in k zdravniku. »Nikoli do takrat nisem povzročil nobene prometne nesreče. Avto vozim tudi sedaj in nujno ga potrebujem,« je razlagal obtoženi.

»Bilo je jasno vreme, suha cesta. Zapeljali ste v napačno smer. Ogrozili ste svoje in življenje drugih. Tudi treh ljudi v avtu, ki vam je pravilno pripeljal nasproti. Vsi so se lažje poškodovali, vaša sopotnica je umrla. Kazen se mi zdi primerna in pravična. Dobro ste situirani, boste že uredili glede prevoza. Res ste brezhiben državljan, a ta primer je tako težek, da je že sicer najnižja možna kazen povsem na mestu,« pa je dejala sodnica.

Zupančič se je pritožbi odpovedal, sodba je tako pravnomočna.