Malvazija, ki je nekoč veljala za namizno vino, ki se ga je pilo pri delu na polju in v vinogradu ter na počitnicah ob morju, najraje zmešanega z vodo ali radensko, je v zadnjih dvajsetih letih postala prodajna uspešnica in vino, ki se ga pije tudi v najboljših restavracijah in hotelih. In ne več samo v sveži izvedbi. Danes se iz grozdja malvazije pridelujejo penine, sladka vina in močna macerirana oranžna vina.

Prva teorija ali kar legenda o izvoru pravi, da malvazija izhaja iz kraja Malevizi na Kreti, druga pa, da naj bi ime dobila po benečanski trdnjavi Monemvasi

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.