Naj vam torej pomagamo z nekaj nasveti strokovnjakov, da barvne izbire ne boste obžalovali in da vam ne bo treba pleskati še enkrat!

Kakšno ozračje ustvarjajo barve

Osnovno pravilo pri izbiranju barv je: svetle barve naredijo prostor večji in svetlejši, temne ali intenzivne pa ga navidezno pomanjšajo, čeprav imajo pri dekoracijo stanovanja tudi slednje svojo nalogo, saj vanj dodajo potrebni poudarek. Pomembno je tudi, ali odsevajo tople ali hladne podtone. Osnovni topli podtoni so v rangu rjave, kožne in bež barve, hladni pa v sivi, zeleni in modri. Obe vrsti imata svoje prednosti, v glavnem pa topli toni oddajajo prijetne vibracije, medtem ko hladni ustvarjajo čist in umirjen občutek.

Izberite barvo, ki ustreza prostoru

Ne veste, ali bi se odločili ta topel ali hladen odtenek? Nekateri prostori so videti bolje v hladni, drugi spet v topli barvi. Kopalnico je denimo najbolje odeti v hladno barvo, saj se ta sklada s konotacijo vode, ki je v naravi modre ali modrozelene barve. Nikoli kopalnice ne prepleskajte v rumeno, saj ta barva v majhnem prostoru ni primerna – ob njej ste videti bolni, da o težavah pri nanašanju ličil niti ne govorimo. Kuhinja je lahko prebarvana v toplem ali hladnem odtenku, odvisno od barve omaric, tal in ploščic. Otroške sobe so lahko svetlejše in barvno bogatejše, zato izberite odtenke, ki jih imajo vaši najmlajši najraje.

Naj vodi nevtralna barvna paleta

Najbolje je, da v domu prevladuje nevtralna barvna paleta, ki ji po želji lahko dodate skladne barvne odtenke in poudarke. Glavna nevtralna barva naj zajema 60 odstotkov doma, 30 odstotkov naj sestavljajo sekundarne barve (na primer stropi in obrobe), 10 odstotkov pa barvni poudarki. Večina barvnih shem zajema od tri do šest barv, pravijo izvedenci, prevladujoča nevtralna barva pa je tista, ki barvno poveže stanovanje.

Sekundarne barve in barvni poudarki

Ko ste se odločili za vodilno nevtralno barvo in njene podtone, izberite še sekundarne barve, po možnosti v istem toplotnem rangu – topla barva se sklada s toplo, hladna s hladno. Hladne barve vključujejo modre, zelene in vijolične odtenke, medtem ko so tople odtenki rdeče, oranžne in rumene. Če si želite še nekaj več barvnega kontrasta, izberite še tretjo, drznejšo barvo za poudarke. Pri tem pa se izognite temu, da bi se barve med seboj teple. To se zgodi, ko kombiniramo barve različne nasičenosti, na primer pastelno in energično svetlo, ali pa če združimo dve barvi iz iste družine, toda z drugačnim podtonom, kot denimo svetlo rdečo in rjasto rdečo.

Preverite, kakšna je barva videti na steni

Ne kupite kar takoj nekaj veder barve, ki vam je všeč, temveč najprej vzemite manjši poskusni lonček, tako da jo lahko preizkusite na steni. Prepleskajte kakega pol kvadratnega metra, da boste ugotovili, ali se barva sklada s prostorom. Pomembno je, da je vzorec na steni dovolj velik, saj šele tako lahko vidite, kakšna je videti barva ob različni svetlobi. Če ni primerna, jo še vedno lahko zamenjate za drugačno, sicer bi morali prostor pleskati še enkrat, česar pa si nihče ne želi.