Čeprav med branjem teh vrstic ali brskanjem po spletu nimamo občutka, da prispevamo k toplogrednim izpustom, temu ni tako. Raziskovalka in umetnica Joana Moll, ki se ukvarja s fizično platjo svetovnega spleta, namreč opozarja, da je že leta 2015 samo brskanje prek googla ustvarilo toliko izpustov CO2 kot celotna svetovna letalska industrija.

Če vas je podatek prestrašil in prepričal, da bi ob naslednji priliki, ko vas zagrabi radovednost, namesto skoka na splet raje skočili na letalo in se o kraju, dogodku ali čem drugem prepričali v živo, matematika vseeno ni na vaši strani. Seveda je eno iskanje prek največjega spletnega iskalnika okolju manj škodljivo od enega letalskega poleta na drugi konec sveta. Obseg toplogrednih plinov, ki jih ustvari Googlov iskalnik pa kaže na vrtoglavo količino podatkov, ki jih dnevno obdeluje.

Na mesec googlamo za kilometer in pol vožnje z avtom

Samo v eni sekundi google opravi skoraj 67 tisoč iskanj. V enem dnevu je teh že 3,5 milijarde. Samo ta spletna stran oziroma strežniki in podatkovni centri, ki jo poganjajo, proizvedejo 40 odstotkov vseh toplogrednih plinov, ki jih proizvedemo z brskanjem po spletu. Starejša ocena Mollove je bila izračunana na podlagi podatkov iz leta 2015, ko je bilo povprečno število iskanj na sekundo še 47 tisoč, eno iskanje pa naj bi naneslo 0,01 kilograma izpustov CO2. Googlovi izračuni iz leta 2009 so pravili, da je na iskanje proizvedenih celo 0,02 kilograma izpustov CO2. In čeprav spletna podjetja veliko vlagajo v čisto infrastrukturo ter skušajo izdelati podatkovne centre, ki jih poganja čista energija, je Google za spletni portal Quartz potrdil, da povprečni uporabnik googla z iskanjem po spletu na mesec proizvede toliko toplogrednih plinov kot kilometer in pol vožnje z avtomobilom. Mollova za primerjavo dodaja še, da mora za vsako uporabnikovo sekundo na googlu svoje zmogljivosti vsrkavanja toplogrednih plinov izčrpati 23 dreves.

Facebook v letu ustvari toplogrednih plinov za 77500 ameriških gospodinjstev

Precej toplogrednih plinov proizvajajo tudi druge spletne strani. Poslovanje Facebooka, vključno z delovanjem podatkovnih centrov, je leta 2016 proizvedlo za 718 tisoč ton izpustov CO2. Toliko v ZDA v letu proizvede elektrika 77500 gospodinjstev.

So pa ocene Mollove in Googla med bolj konservativnimi. Britanska okoljska svetovalna organizacija Carbonfootprint je leta 2009 zapisala, da bi eno brskanje prek spleta lahko naneslo tudi do 10 kilogramov izpustov CO2, a so k temu všteli tudi energijo, ki jo porabimo za prižiganje računalnika. Tudi sicer imajo znanstveniki težave glede računanja vpliva spletnih strani na okolje, saj je težko določiti kolikšno breme predstavlja posamezno iskanje glede na infrastrukturo in energetske vire, ki se lahko močno razlikujejo od lokacije do lokacije.