Več kot dve desetletji od prvih pobud, da je treba hudo bolnim otrokom, ki se zdravijo na oddelku za invalidno mladino v Stari Gori, zagotoviti dostojno bivanje, sta danes ministrici Milojka Kolar Celarc in Alenka Smrkolj z rokavicami, zidarskima žlicama in malto pripravili prostor za temeljni kamen novega oddelka novogoriške splošne bolnišnice. Invalidni otroci, ki so jih tik pred začetkom gradnje že premestili na pediatrični oddelek šempetrske bolnišnice, se bodo v prenovljene prostore vrnili čez leto in pol. Naložba bo stala 4,5 milijona evrov, v njih bo lahko stalno nameščenih okrog 25 otrok, v bolnišnici pa upajo, da se bodo takoj po koncu gradnje začela tudi dela za gradnjo novega oddelka, v katerem se trenutno vsak dan zdravi 28 odraslih po kapeh, zlomih kolka in drugih poškodbah.

Azbestni paviljoni končno v rušenje

Bolnišnica v Stari Gori je daleč od mestnega vrveža v zelenju narave prve bolnike sprejela leta 1952. Namenjena je bila otrokom iz vse Jugoslavije s hudimi posledicami po otroški paralizi. Azbestne paviljone, v katerih so po ukrotitvi otroške paralize našli prostor otroci s hujšimi oblikami cerebralne paralize in drugimi prirojenimi motnjami, so zgradili leta 1972. »Za nami je zelo dolg boj z vsemi mlini na veter in pristojnimi institucijami, da so spoznali, da je paviljone treba zamenjati in da je ta program zdravljenja pomemben za vso Slovenijo. Veliko smo morali potrpeti in improvizirati v tem času. Razmere za bolnike so bile popolnoma neustrezne za današnje čase. Danes je zame lep dan. Čeprav nisem več tukaj, diham s Staro Goro,« je danes dejal zdravnik Jurij Karapandža, ki je po 17-letnem vodenju lani zapustil oddelek. Njegova naslednica, pediatrinja Sonja Šinigoj Cijan, je pojasnila, da bodo z novogradnjo namesto treh dotrajanih paviljonov dobili en sam objekt z večjimi in uporabnejšimi prostori ter tudi prostore za bolnike, ki potrebujejo izolacijo in posebno nego.

Zasluga staršev in zaposlenih

Ministrica za zdravje se je tudi sama na začetku mandata prepričala, v kako nemogočih razmerah je okrog 50 zaposlenih skrbelo za male borce. »Vso energijo in sile sem zastavila, pohvaliti moram tudi moje sodelavce, da smo lahko danes tukaj,« je dejala danes in razložila, da se je z gradnjo v zadnjem času vleklo predvsem zaradi pritožb neizbranih izvajalcev in zahtevanih revizij. »Da smo dočakali današnji dan, je zasluga boja staršev, osebja in nekaj razumnih ljudi na ministrstvu,« je med slovesnostjo dejala Sandra Simoniti, babica devetletnega dečka, ki se je rodil mnogo prezgodaj. Direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak je pozneje tem besedam dodala še pomembno vlogo donatorjev. Praktično vso opremo, ki bo nameščena v novih prostorih, bodo kupili s pomočjo darovanega denarja.

Razseljenost otrok starše skrbi

Osemindvajset otrok iz vse Slovenije so v minulih dneh premestili v šempetrsko bolnišnico, medtem pa nekateri njihovi starši opozarjajo, da takšna odločitev ni bila pametna. »Ni nam uspelo, da bi otroci ostali v preostalem paviljonu v Stari Gori. Premestili so jih v bolnišnico, kjer ni pravih razmer, so brez klime, brez prezračevanja,« pove mama invalidnega otroka Boža Valantič in doda, da se je med starši otrok razširil strah, da bodo ti tudi po dokončanju oddelka ostali v Šempetru.

»Otroci bodo prvi premeščeni, stavba se gradi zanje,« dvome razbija Cijanova. Prav tako vse dvome zavrača Fikfakova. Starše pa razume – takšnega okolja, kakor ga imajo v Stari Gori, jim v bolnišnici ne morejo zagotoviti. Obljublja pa, da bodo storili vse, da bo bivanje zanje v tem času čim prijetnejše.