Obtoženi 21-letni kosovski državljan Arber Pintolli je v svojem današnjem zagovoru ponovil navedbe iz preiskave, da leto starejšega makedonskega državljana Ajhana Dervišoskega ni poskušal ubiti, temveč se ga je celo bal. »Počutil sem se ogroženega, v nevarnosti. Nisem imel namena, da ga poškodujem in da mu vzamem življenje,« je pred ljubljanskim okrožnim sodnikom Markom Češnovarjem zatrdil Pintolli, ki ga tožilstvo dolži poskusa uboja. Dervišoskega je napadel 2. novembra lani ob pol petih popoldne v križišču med Barjansko cesto in Cesto dveh cesarjev v Ljubljani. Dervišoski se je s svojim audijem TT ustavil pri rdeči luči, Pintolli pa je pristopil do njega in ga napadel skozi na pol odprto okno avtomobila. Z ostrim predmetom, najverjetneje nožem, ki pa ga policija ni našla, ga je dvakrat zabodel v levo roko in enkrat v prsni koš. Rane so bile globoke od dva do štiri centimetre, Dervišoski pa ni bil življenjsko ogrožen. Napada se je obranil tako, da je pritisnil na plin in se odpeljal domov.

Obračun pri rdeči luči

Pintolli se je Dervišoskemu že v sodni preiskavi opravičil in svoje dejanje tudi obžaloval. Oba mladeniča se poznata dlje časa, saj sta njuni družini gojili prijateljske odnose. To se je spremenilo julija lani, ko so Dervišoski, njegov oče in še en sorodnik zaradi spora poslovne narave pretepli Pintollijevega očeta. Trojica je zaradi napada že obtožena kaznivega dejanja nasilništva, vendar kazenski postopek še ni končan. Enaindvajsetletni obtoženec je danes zatrdil, da ga je od napada na očeta dalje Dervišoski ves čas provociral, ga »pogledoval« in se mu nasmihal.

Kritičnega dne v začetku novembra je Pintolli po lastnih besedah s kombijem dostavljal mleko v lokal na Rakovi jelši, pred katerim je videl parkiran Ajhanov audi. Šel je domov in se vrnil s svojim avtomobilom, da bi se prepričal, ali lahko varno dostavi mleko. Takrat avtomobila Dervišoskega ni bilo več na parkirišču, ga je pa nato kmalu za tem srečal na cesti. Po besedah Pintollija naj bi Dervišoski naenkrat ustavil in nato naglo speljal, zato je šel za njim, da bi se pogovorila. Ker naj bi Dervišoski naglo zavrl tudi v križišču, se je Arber zbal, da ga želi Ajhan napasti, zato je raje sam prvi stopil do njegova avtomobila in pred tem zgrabil tudi manjši, desetcentimetrski izvijač, ki ga je imel v avtu. Ko je videl, da ima Ajhan spuščeno steklo, naj bi se spet ustrašil in boksnil vanj. Ker je nato Ajhan še premaknil roko, naj bi se še bolj zbal in proti njemu zamahnil še z izvijačem. Desetcentimetrski izvijač je nato vrgel v Ljubljanico in šel na kavo. O incidentu je povedal domačim in poklicali so policijo.

Strah ali maščevanje?

Napadeni Ajhan Dervišoski je pričal povsem drugače. Spomni se le tega, da se je ustavil pri rdeči luči na semaforju in v ogledalu zagledal Pintollija, ki je bil že povsem pri njegovem avtomobilu. Napadalec je kmalu začel udarjati po njem, zato se je nagnil na desno v notranjost avtomobila in odpeljal. Čez nekaj minut je začutil toploto in mokroto ter se zavedel, da je bil zaboden. »Nisem mu dal nobenega povoda, da bi bil prestrašen. Po mojem mnenju je šlo za maščevanje,« je Dervišoski zanikal, da bi Arberja pred napadom izzival. Je pa sprejel njegovo opravičilo in zaradi napada ne bo zahteval odškodnine. Pintollijev odvetnik Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin je prav zato, ker sta se sprti družini očitno pomirili, Ajhan pa se po lastnih besedah niti ne bi počutil ogroženega, če bi bil Arber na prostosti, sodišču predlagal odpravo pripora za Pintollija. S tem se je strinjal tudi pooblaščenec žrtve, ne pa tožilka Liljana Tomič in sodnik Češnovar, ki je predlog obrambe za odpravo pripora (ali pa vsaj njegovo nadomestitev s hišnim priporom ali prepovedjo približevanja) zavrnil.

Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem izvedenca medicinske stroke, ki je v mnenju zapisal, da so bile Ajhanove rane tipične za vbod z nožem, čeprav obtoženi trdi, da je v rokah držal le izvijač.