Težko se je upreti lačnim očem hišnega ljubljenčka, ki pa so vedno lačne. Tako se pogosto zgodi, da z leti, ki jih pridobiva pes ali mačka, raste tudi število kilogramov, ki so v vedno večjem nesorazmerju z njihovo velikostjo. Raziskave kažejo, da je predebelih več kot 50 odstotkov domačih mačk, zlasti pa so te nagnjene k čezmerni teži, če so nenehno v stanovanju ali hiši in se nimajo priložnosti razmigati na prostem.

Čezmerna telesna teža je za mačke škodljiva tako kot za ljudi, saj s seboj prinaša več zdravstvenih težav in bolezni. Previsoka teža poveča tveganje za osteoporozo, diabetes, srčne in dihalne težave ter celo raka, predebela mačka ne more niti na kirurški poseg, če je ta potreben, ker je veliko večja verjetnost zdravstvenih zapletov tudi pri anesteziji.

Debelost je začaran krog, saj bo mačka s čezmerno težo imela tudi manj energije in manjšo željo po gibanju, zaradi česar bo kilograme še težje zbiti do zdrave teže, a preden se bomo lotili reševanja problema, najprej poglejmo, kdaj in zakaj je mačka predebela. Odgovor na drugo vprašanje ni težak. Po navadi je tako, da enostavno preveč poje in se premalo giblje, za pridobivanje telesne teže pa je kriva tudi nekakovostna hrana, polna maščob in ogljikovih hidratov. Pri tem, ali bo mačka debela ali ne, je treba upoštevati tudi to, katere pasme je, saj so nekatere pasme mačk tako kot tudi vse sterilizirane živali bolj nagnjene k temu, da postanejo predebele, kot druge. To velja zlasti za manjše pasme, kot so manska mačka, perzijska mačka, siamska mačka, britanka, birmanska mačka in sfinga.

Rebra morate otipati, ne pa videti

Mačke, ki spadajo med pasme majhnih in srednje velikih mačk, bi morale biti težke od štiri do deset kilogramov, večje mačke pa od šest pa tudi do 11 kilogramov. Za predebelo mačko velja vsaka mačka, ki za 15 odstotkov preseže priporočeno težo glede na svojo velikost, pasmo in spol, velja pa, da so samice nekoliko lažje od samcev. To, ali je mačka predebela, boste hitro opazili tudi sami, ko se bo med hojo gugala ali pokazala svoj trebuh, ko se bo zvalila na hrbet, čezmerno težo pa je mogoče ugotoviti tudi z nekoliko strokovnejšim opazovanjem. Tega lahko opravi veterinar, ki uporabi posebno tehnico in kriterije, po katerih ugotovi, ali je mačka predebela ali presuha, po enakih kriterijih pa pregled lahko opravite doma.

Ne glede na to, katere pasme je mačka, bi morali pri njej otipati rebra. Če jih otipate, potem ni predebela, vendar pa reber ne smete videti, saj je v tem primeru presuha. Viden mora biti tudi pas mačke, torej v predelu telesa, kjer se to zoži, oziroma za rebri in pred zadnjimi nogami. Maščobnih oblog ne smemo začutiti niti na hrbtnem delu, v bokih ali začetku repa, seveda pa mačka ne sme imeti niti prevelikega trebuha.