Kot so za STA pojasnili v volilni komisiji celjske volilne enote, so listo Združene levice in Sloge zavrnili, ker so bili na njej poleg sedmih kandidatk le trije kandidati, kar ne zadosti 35-odstotni spolni kvoti. Pritožbo predstavnikov koalicije je po njihovih navedbah vrhovno sodišče že zavrnilo.

V Združeni levici in Slogi so zaradi zavrnitve njune skupne liste v celjski volilni enoti pripravili pritožbe na ustavno sodišče. Prepričani so, da so s sedmimi kandidatkami in tremi kandidati, od katerih je eden kandidiral v dveh okrajih, zadostili spolni kvoti. Tudi če ne bi, pa bi morali imeti možnost popravka, meni predsednik Sloge Janko Veber.

Ob tem je Veber opozoril, da je bila spolna kvota v zakon vpeljana, da bi omogočila čim večje število kandidatk in s tem vključevanje žensk v politiko. Trditev volilne komisije, da lista s sedmimi kandidatkami ni v skladu z zakonom, je tako »pravzaprav v nasprotju z zakonom«, meni.

Če ne bo razsodbe v roku, bo sledila pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice

Po Vebrovem prepričanju gre za različno tolmačenje zakona, tudi če bi želeli slediti tolmačenju volilne komisije, ki mu je sledilo še vrhovno sodišče, pa jim komisija ni omogočila popravka liste. Kot je poudaril, bi morali imeti možnost popravljanja vseh napak do izteka roka za vlaganje kandidatur. »Kdo je lahko odločil, kaj je tako imenovani tehnični popravek, kaj pa je napaka, ki je ni mogoče popraviti?« se sprašuje Veber. Volilne komisije so namreč nekatere predstavnike list pozvale k dopolnitvam pomanjkljivosti.

Prva pritožba na ustavno sodišče je bila po njegovih navedbah danes že vložena, druge bodo vložili v teh dneh. Kot je pojasnil, so pritožbe pripravili vsi kandidati iz 5. volilne enote s sedežem v Celju, saj so prepričani, da jim je kršena temeljna človekova pravica biti voljen. Pritožbo pa bosta prav tako vložili stranki, ki sta oblikovali listo.

Ustavnemu sodišču med drugim predlagajo, da do odločitve zadrži postopke za izvedbo volitev. Če ustavno sodišče ne bo odločilo v roku, ki ga ima volilna komisija za dokončno določitev list, bo sledila pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice, je še napovedal Veber.

Tudi v Združeni desnici so prepričani, da so kvotam zadostili

Odločitvi novomeške in kranjske volilne komisije glede kandidatnih list Kangler & Primc - Združena desnica še nista pravnomočni. Kot so pojasnili v Novem mestu, so omenjeno listo zavrnili, ker sta bili na njej ob šestih kandidatih dve ženski. Prav tako sta bili zgolj dve kandidatki tudi na njihovi listi v Kranju.

V koaliciji Kangler & Primc - Združena desnica so sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj so njihove kandidatke v teh enotah kandidirale v po dveh volilnih okrajih. Spolna kvota je sicer določena v zakonu o volitvah v DZ, kjer je zapisano, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

V postojnski volilni komisiji niso želeli razkriti, ali so katero od list morda zavrnili, saj tega javnosti ne želijo sporočiti, dokler odločb ne bodo vročili vsem predstavnikom list. V enoti Ljubljana Bežigrad pa so pojasnili le, da bodo kandidature potrjevali danes popoldne.

Medtem so vložene kandidatne liste v mariborski volilni enoti že potrdili in bodo imeli danes ob 18. uri žrebanje vrstnega reda na glasovnicah. Prav tako nobene liste niso zavrnili v volilni komisiji ptujske volilne enote in komisiji enote Ljubljana Center in bodo pripravili žrebanje v prihodnjih dneh.