Slovenija ima prvič dva vodilna v svetovnem pokalu tudi v balvanskem in ne le težavnostnem plezanju, v katerem že nekaj časa dominirajo slovenski športni plezalci.

Jernej Kruder je obstal na vrhu seznama najboljših balvanistov, čeprav se prvič letos ni uvrstil na zmagovalni oder. Garnbretova pa je na vrhu ženske balvanske lestvice, kljub temu, da je azijsko turnejo izpustila zaradi šolskih obveznosti, saj doma opravlja maturitetni izpit.

Kruder je letos prvič v karieri zmagal, konkurenco je pokoril v švicarskem Meringenu, v Moskvi je bil drugi, v Chongqingu se je v nedeljo še tretjič zaporedoma prebil v finale, v katerem pa mu balvanske smeri niso ležale tako kot na uvodnih dveh tekmah in je od šestih finalistov zasedel zadnje mesto.

Dvaindvajsetletni Celjan si je pred prihodom na Kitajsko prvo mesto v svetovnem pokalu delil z Japoncem Tomoo Narasakijem, ki je ostal brez finala na 11. mestu. Narasaki mesto vodilnega v seštevku svetovnega pokala v balvanih še ni v celoti prepustil najboljšemu slovenskemu balvanistu. Oba si delita prvo mesto seštevka, zaradi načina izračuna točk, ko se tekmovalcu odšteje najslabša tekma.

Slovenska predstavnica v finalu Chongqinga, ob odsotnosti prve slovenske zvezdnice plezalnega športa Garnbretove, je bila 22-letna Ljubljančanka Katja Kadić, ki je bila tako kot izkušenejši sotekmovalec šesta. Garnbretova si tudi po tretji tekmi sezone vrh razpredelnice ženskega seštevka svetovnega pokala v balvanih deli z Japonko Miho Nonaka.