Hiša, posrečeno imenovana Dr. House ali v prevodu Dr. Hiša (hiša za zdravnika ali pa asociacija na priljubljeno televizijsko nanizanko z istim imenom), je pravzaprav oblikovni eksperiment.

Prostorska kompozicija, skoraj kiparsko delo

Za tamkajšnjega lokalnega zdravnika jo je projektiral arhitekturni studio Scapelab, stoji pa na griču sredi vinorodne pokrajine, obkrožena z vinogradi. Njena oblika abstraktno povzema oblikovne značilnosti okoliške krajine – ravne linije in trikotne oblike vinogradov -, s premišljenim izborom kovinskih, lesenih in betonskih površin pa deluje kot prostorska kompozicija, skorajda kiparsko delo velikega formata.

Zgoraj kovina, spodaj les

Hišna fasada je izdelana iz rebraste kovine, ki je umetelno zavita, tako da lahko po rebrih odteka deževnica. Kovinski ovoj je videti kot naključna skulptura, vendar je bil skrbno načrtovan. Nadstreški in mozaične strukture nad okni delujejo kot senčni elementi, ki poleti preprečujejo pregrevanje hiše, pozimi pa soncu, ki je nizko na nebu, omogočijo dostop do notranjih prostorov. Za spodnji del stavbe, okoli oken in ob vhodih v pritličju, so arhitekti uporabili les, s katerim je obložena tudi zunanja terasa. Mnogokotna oblika hiše odseva v elementih zunanje opreme – klopeh in mizah.

Funkcionalno opremljena notranjost

Za razliko od nenavadne zunanjosti je notranjost hiše urejena precej standardno in predvsem funkcionalno. V pritličju so umeščene združeni dnevna soba in jedilnica ter domača pisarna, medtem ko sta glavna spalnica in otroške sobe v prvem nadstropju. Prostori so opremljeni umirjeno, iz njih pa se odpira čudovit pogled na okoliško vinorodno pokrajino. Po načrtih projektne skupine studia Scapelab so hišo, ki meri 174 kvadratnih metrov, dokončali leta 2012.

Vir: www.archdaily.com