Z izjemo prologa v Jeruzalemu je bilo nadaljevanje 101. italijanskega Gira v Izraelu trden dokaz, da je cestno kolesarstvo ekipni šport. Italijan Elia Viviani je dobil obe etapi v Tel Avivu in Eilatu predvsem zaradi izjemne močne belgijske ekipe Quick-step. Avstralec Rohan Dennis pa je slekel Toma Dumoulina in vozil rožnato majico tudi zaradi taktike ekipe Sunweb in z izdatno pomočjo zasedbe BMC.

Matej Mohorič je bil najopaznejši med Slovenci. Tudi Giro je začel v slogu izjemno bojevitega kolesarja. V sobotni etapi je na vmesnem letečem cilju (6. mesto) sprintal za odbitne sekunde, v nedeljo v maratonski puščavski etapi pa branil čast ekipe Bahrain Merida tudi v zaključku. Njihovega sprinterja Niccolo Bonifazia je namreč tako kot Domna Novaka odpihnilo na močnem bočnem vetru. Bila sta žrtvi vožnje na začelju. Zadnjih 30 km je bila povprečna hitrost kar 70 km/h. Vseeno so izpolnili osnovno nalogo, da je kapetan za generalno Domenico Pozzovivo ostal med najboljšo deseterico, kar je za ekipo Bahrain Merida zelo dobro izhodišče.

Mohorič je bil v zadnjih kilometrih v Eilatu ves čas čisto v ospredju. Na tehničnih delih cest v mestu ob Rdečem morju je bil vseskozi blizu sprinterskega vlaka ekipe Quick-step in v zavetrju njihovega vodilnega Elia Vivianija. Prav v nedeljo se je znova videlo, kako spretno in mojstrsko se znajde. Žal v zadnjih 100 metrih ni imel toliko moči v nogah kot specialisti za hitre sprinte. Konec je bil namreč izjemno predvidljiv. Viviani je zmagal tako v Tel Avivu kot v Eilatu. Tudi Irec Sam Bennett, lani zmagovalec etap dirke po Sloveniji v Kočevju in Novem mestu, je bil obakrat tretji. Vmes pa Italijana Modolo in Mareczko. Ekipa včerajšnjega slavljenca Jana Polanca UAE Emirates med osmerico sploh nima klasičnega sprinterja in je bilo na začetku vse podrejeno Fabiu Aruju, da ne izgublja časa po nepotrebnem. Ob 26. rojstnem dnevu je s 57 sekundami zaostanka drugi mož ekipe v skupnem seštevku in najbolje uvrščeni Slovenec. V razvrstitvi mladih kolesarjev je Mohorič na trinajstem mestu, za vodilnim pa zaostaja 42 sekund.

Avstralec Rohan Dennis je prav na sobotnem letečem cilju z zmago dobil odločilne odbitne sekunde, s katerimi je tudi oblekel rožnato majico vodilnega. Po pričakovanjih ekipa Sunweb s Tomom Dumoulinom sploh ni branila rožnate majice. S tem naj bi prihranili nekaj energije, ki jo bo Nizozemec potreboval v veliko odločilnejših drugem in tretjem tednu. »Darilo« je Avstralec iz zasedbe BMC dobro izkoristil. Je 23. kolesar v zadnjih petdesetih letih, ki je vsaj en dan vozil majico vodilnega na vseh treh tritedenskih etapnih dirkah, Touru, Vuelti in Giru. »Bil sem razočaran, ker mi rožnate majice ni uspelo privoziti na prologu. Nisem imel veliko upanja. Na predlog ekipe sem se opogumil in poizkusil na vmesnem sprintu dobiti tri sekunde in ob pomoči fantov uspel. Nedeljski dan je bil stresen, a je čudovito voziti v rožnati,« je Rohan Dennis ponosno paradiral v majici vodilnega. V torek bo nadaljeval na Siciliji. Želi jo nositi čim dlje, a si ne dela utvar, da bi majico pripeljal do Rima. Vodilni kolesar ima v kolesarstvu poleg dnevnega zmagovalca najbolj čislan in spoštovan ugled v karavani. Mimogrede, edini Slovenec, ki je doslej vozil majico vodilnega na tritedenskih dirkah, je bil Jani Brajkovič na Vuelti.