»Strahotno je slišati, da ste morda izgubili ali boste izgubili ljubljeno osebo zaradi administrativne napake. V imenu vlade, angleške javne zdravstvene službe in državnega zdravstva se iskreno in brez zadržkov opravičujem za povzročeno trpljenje,« se je v parlamentu resno in tiho za najnovejši škandal v državnem zdravstvu opravičil minister za zdravstvo Jeremy Hunt, ki se mora pogosto opravičevati. Zadnjič se je februarja letos, ker je bilo državno zdravstvo nezadostno pripravljeno na vsakoletni zimski izbruh gripe. Krovni problem zdravstva je, da mu konservativna vlada zaradi varčevalne politike že osem let klesti proračun. Posredni problem je zastareli računalniški sistem, zaradi česar je bilo britansko državno zdravstvo maja 2017 največja žrtev globalnega hekerskega napada, ki je za več kot 24 ur paraliziral 45 bolnišnic in na stotine ambulant.

Devetletno ponavljanje »napake«

Neverjetna »napaka« je prej posledica zastarelega računalniškega sistema kot računalniškega algoritma oziroma administrativne napake, ki jo krivi Hunt. Ministrovo opravičilo ne pomeni čisto nič za vse tiste ženske – ocenjujejo, da jih je od 135 do 270 – ki so zato umrle. In za njihove svojce. Posebno sramotno in škandalozno je, da so to napako odkrili ali razkrili šele zdaj, saj vlada trdi, da se je pojavila leta 2009 in se ponavljala leto za letom. »Želim si, da mi nekdo pove, kako je mogoče, da nisem dobila vabila za mamografijo od leta 2010,« pravi Patricia Minchin, ki so ji pred kratkim, ko je sama prosila za mamografijo, odkrili raka dojk. Patricia je ena od 450.000 Otočank, starih od 68 do 71 let, ki od leta 2009 niso dobile vabila na rentgenski pregled dojk.

Angleška javna zdravstvena služba v imenu državnega zdravstva Britankam od 50. do 71. leta pošilja vabilo na mamografijo vsaka tri leta. Zadnje dobijo ravno v tej starostni kategoriji (od 68 do 71), po 71. rojstnem dnevu pa morajo same zaprositi zanj. 150.000 od teh 450.000 žensk, ki niso dobile zadnjega vabila, je že pokojnih. Več kot 300.000 Britankam so že poslali pismo, v katerem jih vabijo na urgentno mamografijo. Posebno številko državnega zdravstva za informativno pomoč je poklicalo že več kot osem tisoč zaskrbljenih žensk in svojcev umrlih žensk, kot je Lee Towsey, sin 68-letne Rite Towsey, ki je imela 68 let, ko je odkrila zatrdlino v dojki. Dve leti pozneje je umrla. Njen sin bi rad vedel, ali je bila ena od 450.000 Otočank, ki niso dobile vabila na mamografijo. Vabila, ki bi ji lahko rešilo življenje. »V bolnišnico je odšla, ko je bilo že prepozno. Umrla je zato, ker ni vedela, da ima zatrdlino,« pravi Lee, ki zahteva kaznovanje odgovornih, pa naj gre za izgubo službe ali pogodb.

Leta 2009 ni bilo nobene take napake?

Za rakom dojk enkrat v življenju zboli osmina Otočank. Če ga odkrijejo zgodaj, je veliko večja verjetnost, da je zdravljenje uspešno. Ironično je, da so napako odkrili med raziskavo, ki naj bi pokazala, ali bi bila mamografija, na katero povabijo 2,5 milijona Otočank (pride jih okoli dva milijona) koristna za ženske, mlajše od 50 in starejše od 71 let. Raziskovali so, ali bi bilo koristno, da bi Britanke vabili na mamografijo vsaka tri leta že od 47. pa do 73. leta. Zdravniki pravijo, da lahko mamografija pri starejših ženskah odkrije raka dojk, ki ga ni treba zdraviti. Vlada, ki zatrjuje, da gre za napako računalniškega algoritma, ki se je začela leta 2009 – leto prej, preden so konservativci prišli na oblast – je pod pritiskom trditve poučenih v državnem zdravstvu, da tega leta ni bilo v njihovem računalniškem sistemu nobene take napake. Napako, omejeno na Anglijo, naj bi odpravili aprila. Napaka oziroma resnica, ki naj bi jo pokazala neodvisna preiskava, utegne biti hujša, kot si na Otoku mislijo.