»Toliko težav s poškodbami igralcev, kot jih imam v Kopru, v svoji dolgi trenerski karieri še nikoli nisem imel. V zelo oslabljeni zasedbi je zelo težko računati na ugoden izid, Celjani pa so seveda favoriti in zelo blizu zasluženi osvojitvi naslova državnega prvaka,« je že pred tretjim obračunom v manj kot dveh tednih s Celjem Pivovarno Laško v svojem slogu napovedoval koprski trener Veselin Vujović. Primorci so proti Celjanom izgubili tako v končnici za prvaka v Zlatorogu (25:30) kot v polfinalu sklepnega turnirja pokala Slovenije v Ljutomeru (27:29), toda Vujović je kljub temu seveda želel prekiniti niz štirih zaporednih porazov, kajti poleg omenjenih je doživel še ligaškega z Gorenjem in pokalnega z Ormožem.

V Bonifiki je pri gostiteljih v vrata stopil Thomas Postogna, ki se je prav proti pivovarjem poškodoval v Zlatorogu, ko je skušal ustaviti tekmečev strel prek celega igrišča, se pri tem grdo zaletel v okvir gola in si poškodoval glavo (pretres možganov). Ker sta na začetku sezone klub zapustila vratarja Jure Vran in Blaž Vončina, na prejšnji tekmi proti Gorenju pa se je poškodoval Martin Kocjančič, bi Vujović ostal zgolj pri komaj 15-letnem Luki Magdaleniču. Vendar se je 24-letni Postogna iz Trsta na lastno odgovornost (čeprav so mu zdravniki to odsvetovali) odločil zaigrati in to celo brez treninga, proti Celjanom pa je zbral deset obramb.

Na sobotnem derbiju je okoli 1000 gledalcev videlo kar 14 izenačenj, po sedem v vsakem polčasu. Za dodatno popestritev precej ostre, grobe (skupaj 26 minut izključitev, dva rdeča in en modri karton), živčne in napete tekme sta v 46. minuti poskrbela domači igralec Aleks Vlah in gostujoči Kristian Bećiri. Vlah je naredil grob prekršek nad Bećirijem in ga zbil na tla, nato ga je še po sodniškem žvižgu še nekaj trenutkov vlekel za dres in držal k tlom. Buren odziv celjskega igralca, ki je – tako kot Vlah – malce uporabil tudi pesti, je povzročil vsesplošno prerivanje igralcev in ostalih članov obeh ekip, epilog katerega sta bila rdeči karton za domačega Vlaha in modri za gostujočega Bećirija, ki ga čaka še dodatna kazen.

Po celjskem vodstvu s 26:24 v 55. minuti je Koprčan Adam Bratkovič, z desetimi goli prvi strelec tekme, v treh minutah trikrat zadel v polno, pri vodstvu Primorcev s 27:26 pa je zadel še vratnico. V dramatični končnici je pri gostih stvari vzel v svoje roke komaj 17-letni slovenski rokometni biser Domen Makuc. Nad Primorcem iz Hrpelj na začasnem delu na Štajerskem je pet sekund pred koncem Tilen Sokolič naredil prekršek za izključitev, Makuc pa se je nato odločil za strel in dve sekundi pred zadnjim znakom sirene s projektilom pod prečko poskrbel za remi (27:27). Celjani so v Kopru nadaljevali niz neporaženosti v slovenski ligi, ki traja že od 31. oktobra 2015 (takrat jih je premagal Maribor), gostujoči igralec Gal Marguč pa je po tekmi ocenil: »To je bil pravi derbi. Koprčani so pokazali, da so zelo dobra ekipa in da so imeli ob domačem porazu proti Gorenju le slab dan. Mi na žalost nismo uspeli odigrati na takšni ravni, da bi osvojili obe točki. Na koncu smo reševali eno in jo tudi osvojili. Lahko smo zadovoljni, kajti ena je pač boljša kot nobena.«

Končnica za prvaka, 7. krog: Koper 2013 – Celje Pivovarna Laško 27:27 (12:13, Bratkovič 10, Vlah 5; Malus, Marguč in Mačkovšek po 5), Gorenje – Krka 31:18 (17:10, Cehte in Golčar po 5; L. Rašo 5, Ban 3), Riko Ribnica – Urbanscape Loka 29:23 (14:11, Skušek 7, Vujačić 6; Kavčič in A. Jesenko po 6), končnica za obstanek, 7. krog: Maribor – Slovan 35:28 (18:12), Trebnje – Šmartno 33:30 (17:14), Dobova – Ormož 32:28 (13:18).