Tema

Tema je ključnega pomena za dober spanec – temnejša ko je soba, lažje boste zaspali in tudi spali čez celo noč. To seveda ne pomeni, da mora biti vaša spalnica vedno v popolni temi, vsekakor pa jo je dobro opremiti tako, da lahko v njej ustvarite popolno temo, ko je to potrebno. Senčila na oknih so dober začetek, prav tako pa lahko pod vrata postavite brisačo, če spodaj prepuščajo preveč svetlobe. Dobra ideja je tudi, da uporabljate luči, ki jih je mogoče zatemniti, saj močna svetloba zbudi um in tako seveda krati globok spanec.

Temperatura

Ste kdaj poskusili zaspati, ko vam je bilo vroče ali pa vas je zeblo? Nemogoča naloga, kajne? Optimalna temperatura za dobro spanje v spalnici je malce nižja od običajne temperature v bivalnih delih doma. V hladnejših obdobjih leta to pomeni približno 18 do 20 stopinj Celzija, v najtoplejših mesecih pa nekaj stopinj pod zunanjo temperaturo. Klimatska naprava in ogrevalni sistem sta seveda nujna dodatka spalnice, nikar pa z njuno uporabo ne pretiravajte in ju ne namestite preblizu postelji.

Zrak

Zrak potrebujemo za dihanje in seveda tudi za dobro spanje. Poleti zračenje ne predstavlja težave – preprosto odprite okno in pustite prijetno hladnemu zraku, da osveži vaše sanje. Kaj pa pozimi? Skrivnost uspeha se takrat skriva v hitrem, a učinkovitem zračenju. Velika okna so najboljša izbira za spalnico, saj jih lahko odprete le za nekaj minut in sobo v tem času napolnite z obilico svežega zraka. Dogovorjeno torej: vaša spalnica nujno potrebuje velika okna!

Uporabno pohištvo

Natlačene spalnice zagotovo niso najboljše za dober spanec. Ali v spalnici res potrebujete še drugo garderobno omaro? Kaj pa mizo in fotelj? Računalnik ali telovadno napravo? Spalnica naj bo namenjena le spanju, zato tja ne nosite dela ali prostočasnih aktivnosti. Razen seksa, se razume! Izberite uporabne kose pohištva, v katerih boste lahko priročno shranili nujne stvari, preostalo pa naj ostane prazen prostor, ki vam bo dal dihati in pripomogel k boljšemu ozračju.

Barve

Bela ali svetle pastelne barve so najboljša izbira za spalnico. Predlagamo, da stene pustite bele, nekaj barve pa dodate s pomočjo pohištva in manjše dekoracije. Nikar pa naj ne bo preveč barv, saj bodo le stimulirale vaše čute in vam preprečevale, da bi hitro zaspali.

Postelja, ležišče in posteljnina

Takoj na začetku razčistimo: postelja mora biti velika. To ne pomeni, da morate v spalnico stlačiti največjo možno posteljo (tako bo omejen vaš dostop do postelje), vsekakor pa večje pri postelji pomeni tudi bolj udobno, sploh če si jo delite s partnerjem. Nujno je tudi kakovostno ležišče – izberite preudarno glede na trdoto, ki vam najbolj ustreza, poskrbite pa tudi, da bo ležišče dovolj zračno, saj bo vaše telo le tako ostalo prijetne temperature. Posteljnina mora biti udobna in iz materialov, ki učinkovito uravnavajo toploto, kot so denimo bombaž, svila ali volna. Umetni materiali običajno niso najboljša izbira.

Hrup

Hrup lahko v vašo spalnico vdre (in moti vaš miren spanec) iz treh smeri: od zunaj, iz drugih prostorov v vašem domu in od osebe, ki spi zraven vas. Prvega lahko preprečite z namestitvijo kakovostnih oken – če pa so vaša okna stara in jih ne nameravate zamenjati, jih lahko vsaj dodatno zatesnite s pomočjo silikona, pene, posebnih prevlek za okna ali celo s protihrupnimi zavesami in senčili. Da, vse te stvari zares obstajajo … Drugega (hrup iz drugih prostorov) lahko zmanjšate preprosto tako, da zaprete vrata. Zadnjega (torej hrup, ki prihaja od partnerja) pa utišajte s pomočjo zamaškov za ušesa ali naprave, ki proizvaja beli šum.

Čistoča

Kaj pa ima čistoča opraviti s tem, kako opremite svojo spalnico? Pravzaprav kar precej! Tla spalnic, ki ne ponujajo dovolj prostora za shranjevanje in odlaganje, običajno hitro postanejo polna rabljenih oblačil, nakita, knjig in različnih naprav. Hoja po takšni spalnici je prava nočna mora, spanje v njej pa je gotovo najboljša podlaga za nočne more! Če želite dobro spati, poskrbite, da je spalnica brez navlake, čista in lepo organizirana.

Vir: www.dormeo.net