Njegove besede - uvod v zbirko esejev papeža Benedikta o veri in politiki, ki bo v Italiji izšla v četrtek - je danes objavil italijanski dnevnik La Stampa.

»Vse te domnevne človekove 'pravice', ki so usmerjene v samouničenje človeka,« imajo skupno »zanikanje, da je človek Božja stvaritev«, je zapisal Frančišek. Človeštvo je treba zaščititi s ponovnim priznanjem, da je človeška poslušnost Bogu nad poslušnostjo državi, je poudaril.

»Če sprejmemo ta izziv ..., branimo družino,« je navedel papež. Kritiziral je »načrtno in racionalno produkcijo človeških bitij« in ljudi, ki splav smatrajo za »logičen in legitimen«.

Papež je danes splav in evtanazijo obsodil tudi v molitvi z množico na Trgu sv. Petra. »Novorojenci morajo biti vedno sprejeti ..., življenje mora biti vedno zaščiteno in ljubljeno od spočetja do naravnega konca,« je dejal.

Ljubezni do bližnjega ne smemo hraniti za izredne trenutke, ampak mora ta postati konstanta našega obstoja, je dejal. »Zato moramo nuditi vso možno podporo bolnim, tudi v zadnjih fazah,« je dodal.

Katoliška cerkev je bila vedno kritična do umetne kontracepcije, splava, homoseksualnosti in evtanazije, vendar papež Frančišek o teh temah govori manj pogosto od svojih predhodnikov. V apostolski spodbudi prejšnji mesec je navedel, da bi morala biti za Cerkev pomoč revnim prav tolikšna prioriteta kot boj proti splavu.