»Če bodo ZDA odstopile od jedrskega sporazuma, boste kmalu videli, da bodo to obžalovale kot še nikoli v zgodovini,« je v govoru v mestu Sabzevar na severozahodu Irana, ki ga je prenašala javna televizija, povedal Rohani.

»Danes so vse politične sile, tako desne, leve, konservativne, reformistične kot zmerne, združene,« je še poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Dodal je, da se morata Trump in izraelski »sionistični režim« zavedati, da je iransko ljudstvo enotno.

Trump naj bi se sicer 12. maja odločil, ali bo ponovno uvedel sankcije proti Iranu, kar bi bil lahko usodni udarec za zgodovinski sporazum iz leta 2015. Dogovor med Iranom in šestimi velikimi silami, v skladu s katerim je Teheran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij in normalizacijo gospodarskih odnosov z mednarodno skupnostjo, je sicer ameriški predsednik že večkrat označil za najslabši sporazum v zgodovini.

Iranski predsednik danes ni podrobneje pojasnil, kako se bo Teheran ob odstopu ZDA odzval. Je pa povedal, da je predvsem iranski organizaciji za jedrsko energijo dal »potrebna navodila« v pričakovanju Trumpove odločitve.

Svetovalec vrhovnega voditelja, ajatole Alija Hameneja, Ali Akbar Velajati je ob tem v četrtek dejal, da bo ob odstopu Washingtona od sporazuma odstopil tudi Teheran.