Washington post je začel preverjati Trumpove izjave in jih uradno beležiti takoj na začetku, ker je imel velike težave z resnico že v času predsedniške kampanje oziroma v poslovni karieri pred politično. V prvih 100 dneh vladanja mu je uspelo nabrati po 4,9 laži na dan, kmalu pa je začel presegati samega sebe. V zadnjih dveh mesecih se mu je povprečje dvignilo na devet laži na dan.

Pri tem sicer ne gre za vedno sveže laži, ampak jih predsednik ponovi. Washington post je naštel, da je Trump 113 laži ponovil najmanj trikrat. Med njimi je na primer kar 72-krat zatrdil, da je sprejel največje davčne olajšave v ZDA, čeprav te, ki so bile sprejete konec lanskega leta, po obsegu sodijo šele na osmo mesto.

Najmanj 52-krat je zatrdil, da je ruska afera izmišljena, 41-krat je dejal, da demokratov ne zanima usoda priseljencev, ki so jih kot mladoletne nezakonito pripeljali v ZDA njihovi starši. 34-krat je poudaril, da potrebuje zid na meji z Mehiko, da ustavi pritok mamil v ZDA, čeprav njegova Uprava za boj proti mamilom (DEA) pravi, da droge v ZDA pridejo po predorih ali čez mejne prehode, ne da bi jih odkrili, torej zid pri tem ne bi pomagal.

V zadnjih petih tednih je 13-krat zatrdil, da je že začel graditi obljubljeni zid, čeprav mu kongres še ni potrdil denarja.

Trump ne laže vsak dan, a povprečje »popravi« ob dneh, ko se zlaže res velikokrat. 25. julija lani so mu tako našteli 53 laži, 29. novembra lani jih je zbral 49. To so ponavadi dnevi, ko ima kakšen intervju ali pa »predvolilno« zborovanje, ki jih nadaljuje tudi leto in pol po prevzemu položaja. Pred dnevi si je na primer v Michiganu v 80 minutah govora nabral 44 laži.

V nekaterih primerih gre verjetno za neznanje

Washington Post med pogoste lažnive izjave šteje tudi samohvalo, da je po volitvah ustvaril tri milijone delovnih mest, čeprav je položaj nastopil šele tri mesece kasneje in je številka nižja za pol milijona. Potem samohvala z neverjetno rastjo zaposlovanja, ki je dejansko počasnejše kot v zadnjih petih letih Baracka Obame.

Pohvalil se je, da je bilo na enem od njegovih zborovanj 32.000 ljudi, čeprav je bila kapaciteta dvorane le 4200, hvali se, da je ukinil zdravstveno reformo Obame, čeprav je ni, glede ruske preiskave laže, da so demokrati sodelovali z Rusi, verjetno zato, da mu pomagajo do izvolitve in sami sebi prizadenejo poraz, laže pa tudi pri majhnih in nepomembni zadevah, pri čemer Washington Post priznava, da gre morda preprosto za neznanje.

Taka primera naj bi bila, ko je Henryju Fordu pripisal izum tekočega traku (Ransom Eli Olds) ali Franklinu Delanu Rooseveltu 16 let vladanja (12). Sicer pa med drugim redno napihuje 300 milijard dolarjev trgovinskega primanjkljaja s Kitajsko na 500 milijard.