Po desetih dneh, odkar je špansko sodišče v Pamploni obsodilo pet moških na 9 let zapora zaradi spolne zlorabe 18-letne Madridčanke, se ogorčenje v javnosti in strokovnih krogih še kar nadaljuje, ker naj bi dejansko šlo za posilstvo, ki je po španskem kazenskem zakoniku težje kaznivo dejanje od spolne zlorabe. Množični protesti v mnogih španskih mestih ne ponehajo, nastala so tudi nova družbena omrežja za prijavo spolnega nasilja nad ženskami, med drugim so zbrali več kot 1,2 milijona podpisov, da se s pravosodnimi postopki odstrani sodnike, ki so sodbo izrekli. Prav tako so se odzvala številna mednarodna feministična združenja in organizacije za človekove pravice, na primer Amnesty International, Agencija ZN za ženske (UN Women), pred nekaj dnevi je o tem razpravljal celo evropski parlament.

Posiljevalski Trop

Primer je pomenljivo poimenovan »La Manada« (Trop). To ime si je na družbenem omrežju nadela skupina petih prijateljev iz Seville, starih med 27 in 29 let, ki so zakrivili nagnusno dejanje 7. julija 2016 v mestu Pamplona, na dan, ko se je začel vsakoletni enotedenski festival San Fermin, znameniti poulični tek pred biki. Trop je tisto jutro naletel na 18-letno malce opito dekle, po kratkem razgovoru so jo grobo potisnili v preddverje neke stanovanjske stavbe in jo slekli ter izmenoma večkrat posilili. Vmes so jo fotografirali in posneli video ter ji odvzeli telefon, po dejanju pa jo golo pustili na kraju samem, kjer jo je pozneje našla policija v zmedenem stanju. Odvratne videoposnetke in fotografije, kot jih je označila španska policija, je peterica po aplikaciji whatsapp razposlala svojim prijateljem v dokaz svojega »podviga«. S posnetkov uličnih kamer jih je naslednji dan policija uspela identificirati in zatem aretirati. Dva od obtoženih sta bila že pred leti obsojena na dve leti zapora zaradi oboroženega ropa in vožnje pod vplivom drog, tisti, ki je dekletu odvzel telefon, je policist oziroma pripadnik tako imenovane guardia civil, tisti, ki je dejanje snemal, vojaški oficir, peti član Tropa pa je frizer.

Za enega od sodnikov posiljevalci celo nedolžni

Tožilstvo jih obtožilo za kaznivo dejanje napada na spolno in telesno nedotakljivost ter za rop z ustrahovanjem in za vsakega predlagalo 22 let in 10 mesecev zapora. Obramba peterice pa je zahtevala oprostilno sodbo. Po njihovih trditvah naj bi dekle v spolno dejanje privolilo, kot dokazno gradivo so predložili fotografije in videoposnetek, na katerih naj ne bi bili vidni znaki njenega upiranja. Žrtev je dejala, da se zaradi številčne in fizične premoči napadalcev ni mogla upirati in da je padla v šok. Po petih mesecih obravnave je sodišče 26. aprila letos peterico obsodilo na 9 let zapora zaradi spolne zlorabe, kar za razliko od posilstva po španski zakonodaji pomeni, da ni bilo nasilja ali ustrahovanja. Sodbo so izrekli trije sodniki, od katerih je sodnik Ricardo Gonzalez podal ločeno mnenje, v katerem v nasprotju s svojimi kolegi meni, da so obtoženi nedolžni, saj naj ne bi bilo vidnega nasilja niti prisile v spolne odnose, žrtev naj bi ob tem celo doživljala »spolno vzburjenje«. Obe strani sta že napovedali pritožbo.

Takoj zatem, ko je bila sodba znana, se je na ulicah Pamplone zbralo na tisoče ljudi, da bi izrazili svoje ogorčenje nad »patriarhalnim in mačističnim pravosodjem in perverzno sodbo«, kot sporočajo. Najpogostejša gesla protestnih shodov, ki se vrstijo vse do danes, so: »Gre za posilstvo«, »Ne gre za spolne zlorabe«, »Verjamemo ti«, »Na poti domov hočem biti svobodna, ne pa hrabra«, »Mačistični sodniki kršijo zakon«, »Če se dotaknejo ene od nas, se dotaknejo nas vseh«. Zaradi javnega pritiska se je oglasil španski minister za pravosodje Rafael Catala. Dejal je, da je vrh španskega pravosodja vedel, da s sodnikom Gonzalezom ni vse v redu, a ni ukrepal. S to izjavo je izzval vseh sedem španskih cehovskih organizacij sodnikov in tožilcev, ki zdaj zahtevajo odstop ministra, za 22. maj pa napovedujejo enodnevno stavko. Konservativec Catala je poleg tega izjavil, da bo od državne komisije za pravosodje zahteval študijo za spremembo kazenskega zakonika, pri čemer je prezrl, da je komisija sestavljena samo iz moških članov.