Protesti so potekali na predvečer predvidene poroke para, umorjenega februarja.

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so našli mrtva na njunem domu 25. februarja. Umor je najverjetneje povezan z delom novinarja, ki je preiskoval predvsem korupcijo ter prepletenost politike in gospodarstva. Umor je na Slovaškem sprožil politično krizo, ki je odnesla več članov vlade in tudi premierja Roberta Fica.

V prestolnici Bratislava se je v petek po oceni lokalnega časnika Dennik N zbralo kakih 25.000 ljudi. Med drugim so nosili transparente z napisi Hočemo volitve in Fico v zapor.

Kritični so bili tudi do direktorja slovaške radiotelevizije RTVS Jaroslava Reznika, ker je bilo v zadnjem času odpuščenih več novinarjev, nekateri pa so odšli sami. Več kot 200 novinarjev iz različnih slovaških medijev je podpisalo pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost nad dogajanjem v RTVS. »Tisti, ki želijo utišati medije, se v prvi vrsti vmešavajo v pravico javnosti, da izvejo, kaj se dogaja v državi,« med drugim piše v pismu.

Na protivladnih protestih so zahtevali tudi obsežne spremembe, s katerimi bi Slovaška postala »boljša, pravičnejša in bolj dostojna država«. Manjše državljanske pobude pa so na demonstracijah nadaljevale zbiranje podpisov za predčasne volitve.