Oblasti so zagotovile, da zaenkrat ni bojazni pred morebitnim cunamijem.

Potresa z magnitudo 5,7 in 6,9 sta otok stresla v razmaku ene ure zgodaj popoldne po lokalnem času, sledilo je več popotresnih sunkov. Močnejši potres je imel žarišče južno od vulkana Kilauea na globini pet kilometrov. Oblasti so preventivno evakuirale več sto okoliških prebivalcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju havajskih medijev je to drugi najmočnejši potres od leta 1975, ko je življenje na Velikem otoku izgubilo 28 ljudi. Tudi takrat je bilo žarišče v bližini ognjenika, ki je izbruhnil v četrtek.

Guverner Havajev David Ige je zaradi naravne katastrofe razglasil izredne razmere, saj bodo na ta način pridobili tudi dodatna sredstva. Okoli 1700 ljudi v okolici naselja Leilani v bližini vulkana je že moralo zapustiti svoje domove, obvezno evakuacijo pa so razglasili tudi za območje Lanipuna Gardens, kjer živi okoli 10.000 ljudi.

Civilna zaščita medtem svari pred močnejšo koncentracijo žvepla v zraku, ki lahko ogroža življenje ljudi.

Na Havajih je več vulkanov. Kilauea na Velikem otoku je eden od najaktivnejših ognjenikov na svetu. Če na Havajih izbruhnejo ščitni vulkani, lava ne teče le iz kraterja, ampak se lahko na površje prebije tudi skozi podzemeljske razpoke. Tako se je v petek odprlo več teh razpok, lava pa je povzročila manjše gozdne požare.