Razlog za zavrnitev naj bi bil premajhno število kandidatk; zakon namreč določa, da na posamezni kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. Predlagatelji imajo po prejemu odločbe 48 ur časa, da se nanjo pri tožijo na vrhovno sodišče, ki mora nato odločiti v dveh dneh.

Če bo sodišče potrdilo odločitev omenjene volilne komisije, bo imela lista Kangler & Primc – Združena desnica precej manj možnosti za prihod v parlament; tudi če bi ji to vendar le uspelo, pa v njem ne bo sedel predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc.

Ta naj bi namreč kandidiral v Trebnjem, ki sodi prav v novomeško volilno enoto. Da so volilne komisije zaradi neupoštevanja spolnih kvot zavrnile kandidatno listo, se je v preteklosti že zgodilo. Na državnozborskih volitvah leta 2011 so v Ljubljani Center zavrnili kandidatno listo Stranke za trajnostni razvoj (TRS), ker je bilo na njej premalo žensk. V isti volilni enoti so tedaj zavrnili tudi kandidatno listo stranke Zeleni Slovenije, ki pa je imela nasprotno premalo moških kandidatov.