Pri Yamahi se na prvo evropsko dirko ne odpravljajo preveč optimistični, lani so imeli na stezi v Jerezu veliko težav. Po mnenju Valentina Rossija se bo zdaj pokazalo, kako konkurenčni so in do kod bodo letos lahko segli. Trenutno ima Italijan 29 točk zaostanka za vodilnim in je na skupnem sedmem mestu.

»Naš motocikel je sicer iz dirke v dirko boljši, a že lani smo imeli v Jerezu težko dirko. Zdaj bomo videli, pri čem smo, svoje bo naredil tudi nov asfalt, tako da bodo v določeni prednosti ekipe, ki so tukaj že testirale motocikle. Mi smo se takrat odločili za Sepang, mogoče bi bilo bolje, da bi prišli sem. Optimizma nam ne manjka, a ostati moramo realisti. Omejitve pri motociklu ostajajo, ne smemo pričakovati čudežev, toda tudi ne smemo vreči puške v koruzo. Vesel sem, da smo spet v Evropi, a to nas postavlja pred nove naloge,« meni Valentino Rossi.

Rossi bo lovil nov rekord v svoji karieri. Med dirko bo namreč toliko dirkaških kilometrov, kot meri obseg Zemlje, nastopil bo na 369. dirki, za vse skupaj pa je potreboval 23 sezon, v katerih je nanizal skupno 115 zmag in 228 uvrstitev na zmagovalne stopničke. Pri tem je osvojil devet naslovov svetovnega prvaka v štirih različnih dirkaških kategorijah.

Prav tako še ni povsem pozabil tesnega srečanja z Marquezom v Argentini. Strasti so se vseeno vsaj malce umirile, njegovega mnenja, da ga je strah, ko je na stezi istočasno z njim tudi Marquez, drugi dirkači večinoma ne delijo. Večina se strinja, da bi morali v prihodnje za preveč agresivno vožnjo odgovorni take dirkače kaznovati z ostrejšimi kaznimi. »Ne, ni me strah Marca Marqueza, a še vedno menim, in to sem govoril že pred šestimi leti, da bi morali za nevarno in nešportno vožnjo izrekati ostrejše kazni. Stvari se morajo umiriti, preden se zgodi kaj zares neprijetnega,« je povedal Jorge Lorenzo, ki se pri Ducatiju nikakor ne znajde in ga mnogi že povezujejo z novim delodajalcem Suzukijem.

Marc Marquez kljub vsem kritikam pripoveduje, da se bo še naprej boril do zadnjega ovinka v zadnjem krogu dirke: »Na vsakem dirkališču bom poskušal koga prehiteti, če se mi bo le ponudila priložnost.« Poleg tega je s prepričljivo zmago v ZDA dosegel svojo 36. v karieri v najmočnejšem razredu. Le še ena mu manjka, da bo ujel Mika Hailwooda, pred njima pa so na lestvici najpogostejših zmagovalcev kraljevega razreda še Casey Stoner (38 zmag), Jorge Lorenzo (44 zmag), Mick Doohan (54 zmag), Giacomo Agostini (68 zmag) in rekorder Valentino Rossi z 89 zmagami.