Tom Dumoulin (na fotografiji) je kolesarsko dirko Giro d'Italia začel tam, kjer je lansko končal. Na 9,7 kilometra dolgem kronometru v Jeruzalemu v Izraelu je potrdil sloves svetovnega prvaka v tej disciplini in oblekel rožnato majico, ki jo je osvojil že lani za skupno zmago. Drugi je bil Avstralec Rohan Dennis in tretji Belgijec Victor Campenaerts, oba pa sta zaostala dve sekundi.

Dumoulin na začetku sezone ni veliko tekmoval. »Vedel sem, da sem dobro pripravljen, a nisem bil prepričan, da lahko dobim kronometer. Zmaga je lepa, dosegel sem vse, kar sem si želel. Zadovoljen sem tudi, da so nekateri lovci na skupno zmago kar lepo zaostali. To seveda ne pomeni še prav ničesar. Dirka se bo odločala drugje. Zmaga je dobra za mojo glavo, če je ta prava, tudi noge bolje tečejo,« je po zmagi dejal Tom Dumoulin.

Razgiban in tehnično dokaj zahteven kronometer na nekakovostnem asfaltu je postregel z nekaj razočaranji. Štirikratni svetovni prvak v kronometru, Nemec Tony Martin, je bil deveti. Favorit za končno zmago, Britanec Christopher Froome, je bil 21. z zaostankom 37 sekund, potem ko je na ogledu proge padel in dobil nekaj odrgnin.

Od treh Slovencev je bil najboljši Jan Polanc (UAE Emirates) na 59. mestu (+0:56), Matej Mohorič je bil 79. (+1:03), Domen Novak pa 170. (+1:54). V Izraelu bosta danes in jutri še dve etapi, nato se bodo kolesarji preselili v Italijo. jo