Če se je pred leti o tem še na veliko debatiralo in razglabljalo o argumentih za in proti, v zadnjem desetletju tega ni več – el clasico, tekma med Barcelono in Realom iz Madrida, je največji nogometni derbi na svetu. Pika. Najbolj pričakovan, z največ blišča, najbolj odmeven… Skratka, tako ali drugače »naj«. Verjetno edini vidik, po katerem mu te priponke ne bi mogli pripeti, je tisti glede vzdušja na prizorišču samem, saj se zdi, da so v zadnjem obdobju vročekrvne navijače v veliki meri zamenjali »turisti«, ki se ob doseženem zadetku njim ljubega kluba bolj kot veselijo gola, trudijo trenutek veselja ovekovečiti s kamero na mobilnem telefonu. A to je pač eden od »stranskih učinkov« omenjenega blišča in predmet druge debate. V tem trenutku je pomembneje, da bo naslednji el clasico na sporedu že jutri zvečer, pri čemer že dolgo ni bilo takšnega s tako malo naboja.

Drugače niti ne more biti, ko pa tekma ne odloča praktično o ničemer. Tako je dejstvo, da so se v Madridu minule dni bolj kot z Barcelono ukvarjali s proslavljanjem tretje zaporedne uvrstitve v finale lige prvakov in malce cinično že špekulirali tudi o morebitnem avgustovskem mestnem derbiju na tekmi evropskega superpokala – Atletico Madrid se je namreč vmes uvrstil v finale evropske lige. No, v Barceloni pa so imeli še tehtnejši razlog za slavje, saj so na zadnji ligaški tekmi tudi matematično potrdili naslov španskega prvaka in s tem po pokalu v žep pospravili še drugo domačo lovoriko.

Ravno okoli lovorik pa se pred el clasicom kreše največ isker, pri čemer sta v glavnih vloga znova »stara znanca«, Gerard Pique in Sergio Ramos. Kapetan Reala je tako Katalonce zbodel, češ da bi bi bil tretji zaporedni naslov v ligi prvakov »najbrž vreden malce več« od njihove dvojne krone. Ko so ga vprašali, če bodo s soigralci tekmece zaradi nje pričakali s tako imenovanim »špalirjem«, pa je odvrnil: »Nobenega 'špalirja' ne bo.« Po mnenju igralcev Reala je za to kriva ravno Barcelona, ko Madridčanom po osvojitvi klubskega svetovnega prvenstva ni izkazala omenjene časti, Katalonci pa so vse skupaj tolmačili na način, da »špalir« ni predviden za lovorike v tekmovanjih, v katerih določen klub ne sodeluje. In ravno v tem kontekstu gre »razumeti« sarkastičen odgovor Piqueja: »Od Reala niti ne smemo pričakovati 'špalirja', saj v prvenstvu v tej sezoni sploh ni tekmoval.«

Razlika med prvo Barcelono in tretjim Realom je dejansko velika (15 točk), ob tem pa so Katalonci doslej v prvenstvu še neporaženi. In ravno v tem gre nemara iskati največji motiv obeh, saj utegne Barcelona postati prvo moštvo v novejši zgodovini, ki v celotni sezoni španskega prvenstva ne bi doživelo poraza. Do zdaj je to sicer v tridesetih letih prejšnjega stoletja že uspelo Athleticu iz Bilbaa in tudi Madridčanom, a je takrat v ligi igralo le 10 klubov. Kar se tiče postavitev obeh ekip, je pri Barceloni vprašanje, ali bo svoj zadnji el clasico lahko od prve minute začel rahlo načeti Iniesta, medtem ko je pri Realu neznank ogromno, zaradi česar so tudi mediji blizu kluba še včeraj ponujali zelo različne morebitne začetne enajsterice. Jasno je le, da trener Zidane zaradi finala lige prvakov ne bo tvegal ničesar in bo vsakega, ki ni povsem nared, preventivno pustil na klopi.