Kako je policija prišla na sled slovenskim spletnim trgovcem s sintetičnimi drogami, je na mariborsko okrožno sodišče včeraj prišel razložit kriminalist Bojan Iršič. Bilo je novembra 2015, se je spominjala priča, ko so prejeli zaprosilo avstrijskih varnostnih organov. Nekemu Avstrijcu so namreč zasegli droge in od njega izvedeli, da jih je kupil na spletni strani www.sintetiQ.org. Slovenski policisti so v sodelovanju s tožilstvom in sodiščem zagnali izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Osumljencem so tajno sledili, jim prisluškovali, izvedli so tudi več navideznih odkupov in junija 2016 organizirali sklepno akcijo z aretacijami in hišnimi preiskavami v Sloveniji, Avstriji in na Nizozemskem.

Kriminalna združba, v kateri naj bi bila glavna akterja Dejan Žnidarič in Tadej Savec, naj bi več let vodila dobičkonosno mednarodno spletno trgovino. Iz obtožnice, ki jo je spisala Tanja Frank Eler s specializiranega državnega tožilstva, izhaja, da naj bi se preko nje ilegalno preprodalo dobrih 272 kilogramov prepovedanih drog, ki jih je kupilo približno 1500 ljudi iz 38 držav, protipravna premoženjska korist pa naj bi znašala 984.000 evrov. Najbolj priljubljena sintetična droga v ponudbi je bila 3-MMC, znana pod imenom sladoled.

Obramba si bo v sojenju prizadevala dokazati, da substance v državah, kamor so bile izvožene, sploh niso bile na seznamu prepovedanih drog. Iz vprašanj, ki so jih kriminalistu včeraj zastavljali zagovorniki, pa je bilo mogoče razbrati tudi to, da poskušajo izkoristiti okoliščino, da policisti niso uspeli zaseči vseh količin opojnih substanc pod obtožbo. O celotnem obsegu poslov imajo namreč zgolj posredne dokaze.

»Katere substance so prodajali, so obdolženi razkrivali na spletni strani, da tam navedeni podatki držijo, pa smo ugotovili tudi na podlagi navideznih odkupov,« je pojasnil kriminalist. Upravljalci spletne trgovine so bili tako zaverovani v svojo nedotakljivost, da spletne komunikacije niso strogo zaščitili. Zato so jo kriminalisti zlahka prestrezali in sproti zbirali informacije o tem, kdo kupuje kaj, za kakšno ceno in na kateri naslov se bo poslala pošiljka.

Obdolženi pritrdil kriminalistu

V teh paketih je bilo tudi precej substanc, katerih prodaja je bila v kritičnem času zakonita, zato se ti posli in zaslužki niso znašli pod obtožbo. »V zvezi s prodajo zakonitih in nezakonitih substanc smo naredili posebno tabelo,« se je spominjala priča. »Do končnih količin smo prišli s seštevkom posameznih poslov po količini in kupnini.«

»Na podlagi česa trdite, da so se kupci dogovorili z Žnidaričem, če pa so se vsa naročila avtomatično obdelovala na spletni strani?« je kriminalista vprašal Savec. Ta se ni pustil zmesti. »S kupci ste imeli toliko komunikacije, da je vse nisem mogel spraviti na papir. Dopisovali ste si o količini, o odgovornosti prevzema, kupce ste opozarjali, za katere substance gre, in da na pošti ali carini ne smejo razkrivati, kaj je v paketu. Zavedali ste se, da izvršujete kazniva dejanja. Kaj boste rekli na to?« je odvrnil kriminalist. »Kar ste rekli, do neke mere drži,« mu je priznal Savec.

Po odmevnih aretacijah 2. junija 2016 sta se poleg Žnidariča in Savca v priporu znašla še soobdolženca Tihomir Rugani in Kazimir Veliki, četverica soobdolžencev pa se sme braniti s prostosti. Predsedujoča sodnica Vanja Verdel Kokol je vendarle uspela zaslišati obdolženega Bojana Vukića, ki je manjkal na prejšnjem naroku. Očitke v obtožnici je zanikal.