Skupina strokovnjakov je v Damask pripotovala 14. aprila, teden dni po domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi, za katerega Zahod krivi sirski režim. Napad je zahteval okoli 40 smrtnih žrtev. Nekaj ur pred prihodom strokovnjakov so ZDA, Velika Britanija in Francija izvedle napade na položaje sirske vojske, povezane s programom kemičnega orožja. Tako so lahko v Dumo v nekdanji uporniški enklavi Vzhodna Guta vstopili šele nekaj dni po napadu zahodnih zaveznic.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je danes poudaril, da so imeli strokovnjaki neomejen dostop do vseh območji in zgradb, ki so jih želeli preiskati, na voljo pa so imeli tudi dovolj časa. Obiskali so dve stanovanji, kjer naj bi bilo uporabljeno tovrstno orožje in vzeli vzorce. Bili so tudi v »laboratoriju in skladišču kemičnega orožja, ki ga upravljajo teroristi«.

V tamkajšnji bolnišnici so se srečali lokalnimi prebivalci in ljudmi, ki so nastopili v videu, v katerem je nevladna organizacija Bele čelade uprizorila napad, je povedal Konašenkov. Ravno Bele čelade so sicer prve poročale o uporabi kemičnega orožja.

Rezultati v treh do štirih tednih

Iz OPCW so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da je skupina zaključila misijo v Siriji. Po navedbah več tiskovnih agencij so se vrnili že v četrtek zvečer. Vzorce, ki so jih vzeli v Dumi, bodo zdaj analizirali na Nizozemskem. Rezultate je pričakovati v treh do štirih tednih, so pojasnili na OPCW. Kdo je odgovoren, ne bodo ugotavljali.

Trenutno še ni mogoče potrditi, kdaj bodo poročilo o preiskavi v Siriji lahko predstavili članicam organizacije, so zapisali.

Konašenkov je izrazil pričakovanje, da »bo zdaj OPCW izdala poročilo z rezultati dela strokovnjakov v Dumi«, navaja ruska tiskovna agencija Tass.