Glazirino so suspendirali med svetovnim prvenstvom 2017 zaradi uporabe nedovoljenih sredstev, zdaj pa jo je IBU kaznovala. Mednarodna zveza je pojasnila, da so prepoved izrekli po preiskavi, ki je temeljila na poročilu preiskovalca Svetovne protidopinške agencije (Wada) Richarda Mclarna. Ta je preiskoval dopinške prakse v Rusiji in na olimpijskih igrah v Sočiju 2014.

Kot kaže, je Glazirina oddala pozitiven dopinški test pred OI 2014, saj so ji izbrisali vse izide od 13. decembra 2013 dalje. Na OI v Sočiju je nastopila, a ni osvojila odličja.

Novica je v javnost prišla skoraj mesec po tem, ko je policija preiskala sedež IBU v povezavi z obtožbami, da so uradniki IBU prikrivali dopinške primere v zameno za 300.000 dolarjev, ki so jih prejeli z ruske strani.

Predsednik IBU Anders Besseberg se je umaknil s položaja, prav tako se je umaknila tudi generalna sekretarka Nicole Resch, ki jo je izvršni odbor IBU začasno suspendiral. Preiskava še poteka.

Ruska biatlonska zveza (RBU) se je na kazen že odzvala. »RBU se ne strinja z odločitvijo IBU in načrtuje braniti pravice in čast biatlonke na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani,« so zapisali.