V pekinški Veliki palači ljudstva so ob okrogli obletnici pripravili konferenco, ki so se je udeležili visoki predstavniki kitajske države in komunistične partije, poleg predsednika in generalnega sekretarja partije Xija tudi premier Li Keqiang in preostali člani politbiroja stalnega komiteja partije, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Xi je v govoru poudaril, da je Marx »učitelj revolucije za proletariat in delovno ljudstvo po vsem svetu, glavni snovalec marksizma, stvaritelj marksističnih strank, pionir mednarodnega komunizma in največji mislec sodobnega časa«.

»Danes smo pripravili to veliko zborovanje v znak velikega spoštovanja ob 200. obletnici Marxovega rojstva, da obeležimo spomin na njegov velik značaj in zgodovinska dela ter da pregledamo njegov plemenit duh in briljantne misli,« je dejal kitajski predsednik.

Po njegovih besedah je Marx svoje življenje posvetil vztrajnemu stremljenju po osvoboditvi človeštva, iskanju resnice ter neprestanemu boju za spreobrnitev starega sveta in vzpostavitev novega.

Najbolj dragocena in vplivna duhovna pridobitev, ki nam jo je zapustil Marx, je znanstvena teorija, imenovana po njem - marksizem, je poudaril Xi. »Teorija je osvetlila pot človeškega raziskovanja prava zgodovine in človeškega iskanja lastne osvoboditve,« je še dejal kitajski predsednik.