»Če so bili ljudje, predvsem tisti judovske vere, užaljeni zaradi moje izjave pred palestinskim nacionalnim svetom, se jim opravičujem,« je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Abas. Zapisal je še, da nasprotuje »antisemitizmu v vseh njegovih oblikah« in dodal, da »želi ponoviti dolgotrajno obsodbo holokavsta«.

Palestinski predsednik, ki se je v preteklosti že soočal z očitki o antisemitizmu, je sporne besede izrekel v ponedeljek na zasedanju palestinskega nacionalnega sveta, ki se je sicer sklenilo danes. »Od 11. stoletja do holokavsta, ki se je zgodil v Nemčiji, so bili Judje, ki so se preselili v zahodno in vzhodno Evropo, tarča poboja vsakih 10 do 15 let. Zakaj je prišlo do tega? Pravijo, da zato, ker so Judje,« je dejal.

Izjavo so med drugim obsodili v Izraelu, ZDA in EU

Ob tem se je skliceval na tri knjige, ki naj bi jih napisali Judje in v katerih je po njegovih besedah mogoče najti dokaze, da je bila vzrok za nasilje družbena funkcija Judov, ki je po njegovih besedah od nekdaj povezana z bankami in obrestmi.

Izjavo Abasa, ki je bil danes znova izvoljen za vodjo izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), so med drugim obsodili Izrael, ZDA in EU, ki so njegove besede označili za protijudovske in nesprejemljive.