Slovenija je doslej dvakrat nastopila na nogometnem evropskem prvenstvu reprezentanc do 17. leta starosti: leta 2012, ko je bil zaključni turnir pri nas, in pred tremi leti v Bolgariji. Obakrat je nastop končala v skupinskem delu: kot gostiteljica je pred petimi leti osvojila četrto mesto v skupini s poznejšo prvakinjo Nizozemsko ter z Belgijo in Poljsko, proti slednji je priigrala remi. Pred tremi leti je bila neuspešna proti Nemčiji, Belgiji in Češki.

Pot na svoje tretje evropsko prvenstvo, ki ga v Angliji začenja danes, je Slovenija začela na turnirju v Belorusiji oktobra lani, ko je bila druga za Francijo in pred Belorusijo oziroma Kazahstanom, elitni del kvalifikacij pa je konec marca odigrala na Madžarskem, kjer je v skupini z gostitelji, Romunijo in Izraelom, osvojila prvo mesto. Fantje so se sicer v dodatnih kvalifikacijah že soočili s pritiskom, ki ga prinaša tekmovanje na vrhunskem nivoju, vseeno pa selektor Agron Šalja opozarja: »Evropsko prvenstvo je vendarle neka nova raven za vse. Tudi v psihološkem smislu. Res, velika stvar je že uvrstitev, a se s tem ne bomo zadovoljili, želimo se dostojno predstaviti.«

V dodatnih kvalifikacijah sta s po tremi zadetki izstopala Tamar Svetlin in Nik Prelec. Slednji bo sicer zaradi rumenih kartonov izpustil uvodno tekmo s Švedsko, bo pa dodatno nabrušen za preostali tekmi ali tekme. »Sem napadalec in moja naloga je doseganje zadetkov,« se nogometaš mladinskega pogona Sampdorie zaveda svoje vloge v slovenski enajsterici. Čemu pa je sicer izbrana vrsta posvečala največ pozornosti v sklepnem delu priprav, ki so potekale v NNC Brdo pri Kranju? »Delali smo na tem, kako reagirati ob napakah, ki se nam dogajajo, ko smo pod pritiskom oziroma z igralcem manj,« je eno od aktivnosti med zadnjimi treningi pred sredinim poletom v Birmingham v osrednji Angliji opisal Prelec.

Kakšen nogomet se sicer pričakuje na tem nivoju sedemnajstletnikov? Več taktike in tehnike, igra na moč? »Vsega po malem, na tem nivoju nastopajo že 'narejeni' igralci,« opozarja selektor Šalja. Medtem je Prelec prepričan, da dobro poznajo prvega nasprotnika: »Švedi bodo igrali na dolge žoge in na moč, so pa seveda tudi tehnično dobro podkovani.« Je še kaj podrobnosti, ki jih bo na sestanku pred tekmo svojim varovancem zaupal selektor Šalja? »Predstavil jim bom njihove prednosti in slabosti. Se pa v glavnem ukvarjamo z našo igro, s tem, kako želimo mi igrati,« še izpostavlja selektor.