Angleži so si vstopnico za Kijev, kjer bodo 26. maja gostili finale, priigrali v velikem slogu. Na 12 tekmah so dosegli kar 40 golov in postali po madridskem Realu in Barceloni šele tretja ekipa, ki ji je to uspelo. Za nameček so natanko polovico zadetkov dosegli v gosteh, s čimer so izenačili rekord Reala iz sezone 2013/2014. Njihova zadnja ovira na poti do ukrajinske prestolnice so bili nogometaši Rome. Rimljani so na svojem olimpijskem stadionu slavili zmago s 4:2 in tekmecu zadali sploh prvi evropski poraz v sezoni, a izpadli zaradi poraza na prvi tekmi z 2:5.

Tudi zato je bilo razočaranje italijanskega predstavnika po izpadu veliko, za izdatno slabo voljo v njihovem taboru pa so poskrbeli še slovenski sodniki z Damirjem Skomino na čelu. »Samo sodnik jih je lahko izločil,« so bili včeraj ostri novinarji italijanskega časopisa Tuttosport, prepričani, da je cenjeni slovenski sodnik s katastrofalnim sojenjem uničil povratni polfinalni obračun in v finale poslal Liverpool. Kritike na račun Koprčana niso neupravičene, saj je s svojimi pomočniki zagrešil vsaj tri kapitalne napake. V prvem primeru so spregledali očiten prekršek nad Edinom Džekom v angleškem kazenskem prostoru in mu nepravično dosodili prepovedani položaj, v drugem niso kaznovali igranja z roko branilca angleškega moštva Trenta Alexandra-Arnolda v svojem kazenskem prostoru, neobstoječa pa je bila tudi dosojena enajstmetrovka Romi v zadnjih sekundah obračuna. »Čas je, da italijanski klubi povzdignemo svoj glas. V zadnjem obdobju ni bila oškodovana le Roma, podobno usodo je doživel Juventus na četrtfinalni tekmi proti madridskemu Realu. Liverpoolu čestitamo za preboj v veliki finale, a moramo opozoriti na grobe in nedopustne sodniške napake. Na prvi polfinalni tekmi na stadionu Anfield je Liverpool tretji gol dosegel iz prepovedanega položaja, na povratni tekmi pa nam sodniki niso dosodili dveh enajstmetrovk. Nismo oškodovani le po finančni plati, sporne sodniške odločitve so razvrednotile naše minulo delo in zadušile našo strast do nogometa. Čas je, da Evropska nogometna zveza na tako pomembnih tekmah uvede videotehnologijo VAR,« je po porazu besnel športni direktor Rome Monchi.

Z vsemi topovi se je nad Slovenca spravil tudi predsednik rimskega kluba James Pallotta, ki je sodniške odločitve označil za sramotne in ponižujoče. »Zavedam se, da je težko soditi, a obenem je sramotno, da izgubiš tekmo na takšen način. Čestitke Liverpoolu, so izvrstno moštvo, a če v ligo prvakov ne uvedemo sistema VAR, lahko vse skupaj postane farsa,« je bil neizprosen prvi mož kluba. Da je svoje delo opravil podpovprečno, naj bi se po trditvah italijanskega dopisnika za beIN Sports, CNN in Gazzetto dello Sport Tancredija Palmerija Skomina zavedal tudi sam. Kot je Palmeri zapisal na svojem profilu na twitterju, se je Skomina ob spoznanju, da sojenje ni bilo na ustrezni ravni, v garderobi zlomil, obenem pa športno priznal svojo zmoto.

Da se je Liverpoolu na povratni tekmi nasmehnila sreča, je priznal tudi njihov trener Jürgen Klopp. Za Nemca bo to po zmagi v nemškem pokalu leta 2012 ponovno priložnost za osvojitev lovorike. Od tedaj je izgubil v kar petih finalih, med drugim z Borussio Dortmund leta 2013 v finalu lige prvakov proti Bayernu, neuspešen pa je bil tudi z Liverpoolom tri leta kasneje, ko je klonil v finalu angleškega ligaškega pokala in finalu evropske lige.