Otroci iz ljubljanskih vrtcev so se danes podali na krajše pohode v sklopu največje ljubljanske športno-rekreativne prireditve pohoda Pot ob žici, ki v Ljubljani poteka že 62. leto. Danes se bodo na pohod po Poti spominov in tovarištva odpravili še učenci osnovnih in srednjih šol, v soboto pa bodo to znamenito 35 kilometrov dolgo pot premagovali rekreativci. Tisti bolj tekaško razpoloženi pa se bodo v soboto pomerili v teku trojk.

Letos bodo pohodniki ob prečkanju Tržaške ceste znova lahko uzrli enega od jamborov z rdečo zvezdo, ki so nekoč obeleževali križišča Poti spominov in tovarištva in ljubljanskih vpadnic. Mestna občina Ljubljana je prvo repliko jambora umestila v kot Tržaške ceste in Poti Rdečega križa pri Agrotehniki Gruda.

Kot je na novinarski konferenci ob predstavitvi letošnjega pohoda po Poti spominov in tovarištva povedal ljubljanski podžupan Aleš Čerin, bo občina za začetek postavila tri tovrstne jambore. Kje bosta stala preostala dva, Čerin ni znal povedati. Podžupan je pojasnil, da se je Mestna občina Ljubljana za postavitev teh jamborov odločila iz več razlogov. »Sestavni del Poti spominov in tovarištva, ko je bila zgrajena, so bili tudi ti jambori, ki so označevali pot in so bili že dolgo tega barbarsko odstranjeni,« je dejal Čerin. Podžupan Janez Koželj, ki je skupaj s sodelavci v 80. letih zasnoval ureditev Poti spominov in tovarištva vključno z jambori, je leta 2016 pojasnil, da je mestna oblast leta 1991 jambore požagala »nezakonito in s prevaro, češ da jih bo občina dala prebarvati«, a jih ni vrnila na svoja mesta. Po Čerinovih besedah pa so na občini dobivali mnoga vprašanja in pobude Ljubljančank in Ljubljančanov za ponovno postavitev.