»Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka,« se glasi slogan kampanje, s katero želijo na Mestni občini Ljubljana plastične vrečke na tržnicah nadomestiti z biološko razgradljivimi. S tem namenom so ob nedavnem zaključku enomesečne akcije Za lepšo Ljubljano na osrednji ljubljanski tržnici brezplačno delili okolju prijazne vrečke, s tovrstnimi akcijami pa nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje.

86-odstotna podpora ukinitvi

»Veseli nas, da se meščanke in meščani zavedajo negativnega vpliva plastičnih vrečk na okolje, saj je nedavna anketa pokazala, da je večina naklonjena ukinitvi plastičnih vrečk in nadomestitvi z okolju prijaznimi vrstami embalaže,« so zadovoljstvo izrazili na občini. Pri tem so se oprli na rezultate nedavne raziskave podjetja Ninamedia. V podjetju so anketirali 500 ljudi, med njimi so bili tako tisti, ki tržnico obiskujejo, kot tudi tisti, ki je ne. Rezultati so pokazali, da kar 86 odstotkov anketirancev podpira odločitev o uvedbi biološko razgradljivih vrečk na ljubljanskih tržnicah in ukinitev plastike.

Nekoliko manj kot z rezultati ankete pa so bili na občini zadovoljni s prvim odzivom najemnikov stojnic na ljubljanskih tržnicah. Spomnimo, da je konec lanskega leta, torej eno leto po napovedi mestnih oblasti, da bodo morali branjevci plastične vrečke zamenjati z biološko razgradljivimi, na ljubljanskih tržnicah še vedno prevladovala plastika. »Odziv je bil res boren. Del najemnikov je takoj prešel na naše vrečke, večji del pa se jih vztrajno brani,« je sredi decembra 2017 razočarano ugotavljal namestnik direktorice javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) Geza Horvat. Ob tem je ocenil, da sta takrat v skladišču ostali dve tretjini od okoli pol milijona naročenih malih in velikih okolju prijaznih vrečk.

Vrečke bodo delili brezplačno

Na občini bodo zato nadaljevali s spodbujanjem prodajalcev in kupcev na tržnicah, naj plastiko zamenjajo za okolju prijazne materiale. Po brezplačnem deljenju biološko razgradljivih vrečk na osrednji tržnici v soboto 21. aprila bodo akcijo tako kmalu spet ponovili. Na občini so namreč napovedali, da bodo okolju prijazne vrečke mimoidočim na posebni stojnici delili tudi med 12. majem in 2. junijem.

Prijazna opozorila in akcije pa bi v prihodnje lahko nadomestili tudi strožji ukrepi v boju proti plastičnim vrečkam, ki za razgradnjo v naravi potrebujejo tudi več sto let. V LPT so že pred časom napovedali, da nameravajo uvesti globe za prodajalce na tržnicah pod okriljem javnega podjetja, ki se ne bodo odrekli plastičnim vrečkam. Doslej glob še niso delili, saj niso imeli pravne podlage, a se do letošnjega poletja nadejajo spremembe odloka o urejanju in čiščenju javnih tržnic na območju Mestne občine Ljubljana.