»Lani sem doživel zelo hud infarkt. Rešili so me dobesedno v zadnjem trenutku, v bolnišnici sem po odlomkih preživel skoraj pol leta. Zdaj življenje ni lahko, težave imam zlasti z odvajanjem vode, a mi tudi pri tem pomagajo zdravila. Predvsem pa se zdaj zavedam, kako lepo je živeti,« pravi bolnik s srčnim popuščanjem Niko Pehani.

Tudi Stanislav Jenko se po dveh infarktih zaveda, kako dragoceno je življenje. Zato živi zdravo in je takoj opustil kajenje. Dosledno upošteva predpisani način zdravljenja in rehabilitacije in poskuša z redno vadbo nadoknaditi vsaj del izgubljene telesne kondicije. Prej aktivnemu športniku je namreč zdaj izziv že hoja v hrib ali po stopnicah. »Po prvem infarktu sem se pred tremi leti zbudil v bolnišnici ves zmeden in prestrašen, vse me je bolelo, bil sem priključen na vse mogoče aparature. Zadnji spomin je segel do računalnika in želje, da bi vstal in šel na stranišče, vse ostalo pa je vzela tema. Znova me je zmanjkalo letos januarja v ambulanti kar med pogovorom s sestro. Spomini res niso prijetni. A gremo naprej in verjamem, da bo kmalu spet vse lepo in prav,« je prepričan Stanislav Jenko, ki je v bolnišnici v pičlem mesecu izgubil 15 kilogramov teže.

Poškodba srčne mišice

V srčno popuščanje, ki je pogostejše v zrelejših letih, ne vodi le infarkt, ki je bil pred leti poglavitni vzrok za popuščanje. Danes zakrivi približno polovico primerov bolezni. »Do srčnega popuščanja lahko pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki jo lahko povzročijo povišan krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, srčni infarkt, vnetje srčne mišice ali druge bolezni srčne mišice,« pojasni prof. dr. Bojan Vrtovec, vodja oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru. Ključna pri pojavu srčnega popuščanja sta zmanjšanje črpalne sposobnosti srca, ki zdravo utripne približno 100.000-krat na dan, in omejitev načrpane količine krvi. Slabša črpalna sposobnost srca vpliva na slabšo prekrvljenost organov in slabo počutje.

Srčno popuščanje najpogosteje prizadene starejše od 65 let, lahko pa se pojavi tudi pri mlajših. Nastane pri enem od petih ljudi v starosti nad 40 let in enem od treh v starosti nad 55 let. Pri 80 letih starosti se z eno izmed oblik srčnega popuščanja sreča že vsak drugi, razloži prof. Matija Cevc, predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, ki z ozaveščevalno kampanjo Poslušajte svoje srce poziva ljudi, naj bodo pozorni že na prve znake.

»Otečene noge, občutek težke sape ponoči in utrujenost so najpogostejši znaki srčnega popuščanja, bolezni, za katero pri nas trpi okoli 30.000, po svetu pa več kot 26 milijonov ljudi. Če opazite te znake, čim prej obiščite zdravnika,« je jasen Cevc. Kot pravi, ta težka bolezen ne vpliva le na kakovost življenja, ampak lahko vodi do hudih zapletov in celo do odpovedi srca. In čeprav se je preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem v zadnjih letih bistveno izboljšalo, ostaja smrtnost še vedno zelo visoka. Pet let po odkritju srčnega popuščanja preživi manj kot polovica bolnikov.

Zaradi srčnega popuščanja bolnike ponoči duši, zatekajo jim noge, zaliva jih voda..., našteva Cevc in doda, da je mogoče z zgodnjim zdravljenjem, diagnozo srčnega popuščanja potrdijo z ultrazvokom srca, bolezen kljub temu dolgo uspešno obvladovati. Zato ne smemo spregledati simptomov, ki jih sicer vsak tretji zamenja z normalnimi znaki staranja ali slabo telesno pripravljenostjo. Z zdravnikom se je treba posvetovati ob vsaki veliki utrujenosti, hitrem utripanju ali razbijanju srca, zatekanju gležnjev, stopal in trebuha, ob izgubi apetita, kašljanju ali sopenju, zadihanosti, občutku težke sape, zadihanosti v ležečem položaju, modrikavosti ustnic, ušesa, nosu, ob pogostejšem, zlasti nočnem uriniranju in skokovitem povečanju telesne teže za več kot dva kilograma v dveh dneh.

Zdravljenje srčnega popuščanja

»Srčno popuščanje ni ozdravljivo, z zdravili ali operativnimi posegi le upočasnimo napredovanje bolezni. Pri zdravljenju z zdravili želimo v čim večji meri zmanjšati simptome srčnega popuščanja in pogostost poslabšanja bolezni ter bolnikom podaljšati življenje,« izpostavlja Vrtovec. Bolnik mora predpisana zdravila jemati redno in natančno po navodilih. Pogosto se namreč dogaja, da bolniki po trenutnem izboljšanju stanja zdravila opustijo, kar vodi v ponovno poslabšanje.

»Pri bolj napredovalih oblikah srčnega popuščanja so bolnikom na voljo operativni načini zdravljenja, med katere sodijo zdravljenje z resinhronizacijskim spodbujevalnikom, mehansko podporo levega prekata in presaditvijo srca. V zadnjem času se vse bolj uveljavlja tudi zdravljenje s presaditvijo matičnih celic, ki lahko delno obnovijo poškodovano srčno mišico,« je še povedal Vrtovec.