V skupni operaciji Afrodita so sodelovali preiskovalci iz Belgije, Bolgarije, Cipra, Grčije, Irske, Italije, Portugalske, Španije in Velike Britanije. Preventivno so preiskali več kot 250 oseb, ki so preko spleta, predvsem na družbenih omrežjih, prodajale ponarejene izdelke in piratske kopije intelektualne lastnine. Proti več kot 100 osumljenim so vložili obtožnico, več preiskav pa še vedno poteka.

Europol je opozoril, da na spletu cveti kriminal povezan s krajo intelektualne lastnine, opažen pa je porast spletnih trgovin s tovrstno vsebino predvsem na družbenih omrežjih, kjer lažje ponujajo lažne izdelke. Potrošnike je treba obvestiti o takšnih straneh, saj jih vodijo kriminalna združenja, so dodali.

Prodajalci običajno oglašujejo izdelke s ceno na svojih straneh na družbenih omrežjih, potem pa preko različnih kanalov, na primer aplikacij za pošiljanje zasebnih sporočil, posredujejo informacije o plačilu, ki se najpogosteje izvrši preko ponudnika Paypal.

Preiskovalci so spletne trgovine s ponarejenim blagom na različne načine iskali po spletu, med drugim z uporabo iskalnikov, družbenih omrežij ter posebnih algoritmov.