»Predstavlja ultimativnega zlobneža, zato je ljudem tako zanimiv kot zgodovinski lik, zgubam pa predstavlja poosebljenje moči. Nekaj izjemno temačnega je na njem, odgovoren je bil za najbolj uničujočo vojno v zgodovini sveta, ki si ga je skušal tudi podrediti. Imel je tudi vse možnosti za to,« pravi Walters, ki je posnel serijo o tem, kakšen bi bil svet, če bi mu leta 1945 zavladali nacisti s Hitlerjem na čelu.

Zaradi katerih ključnih napak je Adolf Hitler izgubil vojno?

Največja je bila zagotovo napad na Rusijo, saj je šlo za preobsežno območje, obenem pa bi lahko z Josipom Stalinom sobivala brez večjih pretresov. Druga velika napaka je bila, da je leta 1940 britanski vojski dopustil pobeg iz Dunkirka. Hitlerjeva težava je bila tudi njegovo prepričanje, da je izjemen general, v resnici je bil zanič, zato bi moral vodenje vojne prepustiti tistim, ki so vedeli, kaj storiti.

Pokopala ga je torej samovšečnost?

Njegova aroganca je bila legendarna! Sočasno se je podal v vojno proti trem večjim državam – ZDA, Rusiji in Veliki Britaniji. Možnosti za zmago ni bilo.

Če bi Hitlerju vendarle uspelo osvojiti Evropo, kako bi se nato spravil nad Američane?

Če bi si podjarmil Veliko Britanijo, bi imel dostop do britanske kraljeve mornarice, ki je bila ogromna in bi mu zelo pomagala pri tem podvigu. Razvil bi tudi bombnike dolgega dosega, s katerimi bi lahko napadel New York in Washington. Osvojitev ZDA bi zagotovo trajala več let, uspelo pa bi mu zgolj s pomočjo Japonske – ta bi napadala z zahoda, Hitler pa z vzhoda. Še ena od možnosti bi bila, da bi nacistični znanstveniki jedrsko bombo razvili pred ameriškimi.

Če bi torej zmagal tudi v tej vojni in bi imel pod seboj ves svet, kako dolgo bi se obdržala takšna svetovna prevlada? Zgolj do njegove smrti? V zgodovini namreč poznamo primere, ko je kult osebnosti določenega voditelja držal do njegove smrti, nato pa je z njim propadla tudi država.

Kult osebnosti pri njem je bil vseobsegajoč. A vodenje imperija zahteva povsem drugačne karakteristike in spretnosti posameznika, kot jih najdemo pri nekom, ki ta imperij ustvari oziroma ga zavzame. Za vodenje je potreben tehnokrat, nekdo, ki zna delovati znotraj sistema. Poleg tega Hitler ni bil zdrav, najverjetneje bi umrl v roku petih do desetih let. Po vsej verjetnosti bi vajeti takrat prevzel nekdo drug, zame najprimernejši kandidat bi bil Werner Naumann, izjemno karizmatičen in sposoben voditelj, ki je znal tudi z besedami. Zelo na kratko je na mestu ministra za propagando nasledil Josepha Goebbelsa. Naumannu bi verjetno uspelo nadomestiti Hitlerja in ohraniti svetovno prevlado nacistov.

Bi Hitler dejansko iztrebil vse »manjvredne« narode, da bi ostala zgolj arijska rasa, ali pa bi jih uporabil za delovno silo, za sužnje?

Brez dvoma bi jih zgaral do smrti. Če ne bi umrli od dela, pa bi jih dal pobiti. Če bi zmagal v vojni, bi lahko izvedel še več genocidov, kakršni so bili proti Judom. Na vrsto bi prišli tudi temnopolti ali na primer Indijci, skratka vsakdo, ki zanj ni bil belopolt. Najverjetneje bi se grozote in stopnja nasilja zgolj stopnjevale.

Bi po koncu vojne končal teror in poskušal vladati svetu na »miren« način ali pa bi bila strah in nasilje zanj še vedno najmočnejše orožje?

Hitler je bil odvisen od strahu in nasilja, ki ju je s pridom uporabljal za doseganje svojih ciljev. To je bil edini način politike, ki ga je razumel. V demokraciji in razpravljanju ni videl smisla. Če bi torej vladal svetu, bi Hitler to počel na enak način, kot je vodil tretji rajh – z uporabo strahu, nasilja, ustrahovanja in groženj. In zakaj bi sploh spreminjal taktiko, ki mu je tako dobro služila?

V kakšnem svetu bi danes živeli, če bi Hitler zmagal v drugi svetovni vojni? Bi bilo človeštvo na višji ali nižji stopnji razvoja? Bi se na področju znanosti vrnili v novi »temni srednji vek«? Torej: bi njegova zmaga pospešila ali zavrla razvoj sveta?

Če bi zmagal, bi se midva zdaj pogovarjala v nemščini. Poleg tega bi imela zelo malo svobode. Svet bi bil zelo siv, temačen in grozljiv; vsakdo bi se bal vsakogar, saj bi drug drugega imeli za ovaduhe. Na področju tehnologije bi bili desetletja nazaj, saj zaradi neobstoječega tržnega kapitalizma družba ne bi napredovala, podobno kot je bilo v komunizmu. Samo poglejte, kakšne razlike so bile na vsaki strani železne zavese. Bili bi tudi veliko revnejši: na področju kulture, saj mnoge umetnine sploh ne bi nastale, ne bi bilo svobode govora, novinarstva in televizije, vsaj ne na način, kakršnega poznamo danes. Živeli bi v zaporu.

Danes bi bil pohod na vrh sveta zaradi porazdelitve moči različnim velesilam zagotovo mnogo težji, če ne že nemogoč.

Svet je danes zagotovo bolj zapleten, dinamika moči je drugače porazdeljena. Putin verjetno nima v načrtu svetovne vojne, želi pa destabilizirati zahod, kar počne na zelo prefinjen način. Uporablja metode, na katere bi bila Joseph Goebbels in Adolf Hitler zelo ponosna.