Danes so tako že na terenu delavci agencije za vode oz. njenega pogodbenega podjetja Drava, ki bodo ocenili stanje in začeli s čiščenjem same obale. Na upravi za pomorstvo pa bodo, tako kot zadnjih nekaj dni, pomagali z odstranjevanjem odpadkov na manj dostopnih krajih, do katerih ni mogoče priti s kopnega, je za STA pojasnil Klinec.

Odpadki ne izvirajo iz Slovenije

Ob tem so že aktivirali ostale službe, tako v Luki Koper kot v marinah, da počistijo morje v svojih akvatorijih. Kot je priznal Klinec, pa dosti več trenutno ni moč narediti. Odstranjevanje smeti, ki jih je naplavilo v slovensko morje, bo po njegovem tako trajalo, dokler bosta veter in morski tok odpadke nosila k nam.

Odpadki namreč ne izvirajo iz Slovenije, pač pa gre za težavo severnega Jadrana in širše Sredozemlja, ko tokovi odpadke zanesejo v določeno smer. Po nekaterih ocenah smeti izvirajo iz reke Pad oz. severa Italije, je dodal prvi mož uprave za pomorstvo, ki je spomnil, da so še pred sezono poskrbeli, da je bila slovenska obala povsem očiščena.

Kot je še priznal Klinec, bi morda lahko prestregli nekaj več odpadkov na morju, če bi že imeli na razpolago novo ekološko plovilo, ki ga bodo sicer dobili decembra, sicer pa »je toliko tega, da ko pride v stik z obalo, je treba pobrati in to je to«.

Že od torka so med drugimi na terenu delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper, ki naplavljene smeti, odpadno plastiko in druge odpadke sproti ročno čistijo z obale, je v sredo poročal spletni portal koprske občine Ekoper. Do srede so tako v Marjetici na različnih lokacijah odstranili približno štiri samonakladalne kontejnerje nesnage.

Na Marjetici Koper bodo sicer v kratkem nabavili posebno plovilo, s katerim bodo lahko ob obali in tudi v globljih vodah še bolj učinkovito opravljali tedenske akcije čiščenja obale ter ukrepali ob morebitnih izrednih razmerah, kakršna je sedanja. Portal Ekoper sicer poroča še, da je župan Boris Popovič občane za danes ob 16. uri pozval, da se pridružijo posebni čistilni akciji, na kateri bodo obalo skupaj očistili naplavljene nesnage.