Predstavljamo vam nekaj pristopov, ki vam lahko pomagajo pri spomladanskem čiščenju. Ne omejimo se le na enega od predlogov, kajti najbolje bodo delovali v kombinaciji. Kot vedno tudi tu velja načelo, da poslušajmo svoje telo, ki najbolje ve, kaj v trenutnem obdobju potrebuje!

Ajurveda

Ajurveda poudarja pomen zdrave prehrane, zeliščnih pripravkov in prilagojenega dnevnega ritma. Z ajurvedskim čiščenjem ne bomo očistili samo prebavil, pač pa tudi jetra, kri, sistem znojenja, organe, namenjene izločanju. Po ajurvedi je pomladi treba iz prehrane izločiti ali vsaj zelo zmanjšati vnos sladkih, kislih in slanih jedi. Priporoča se kuhanje sadja z začimbami, kot so kardamon, cimet, klinčki ... V vse jedi pa lahko dodajamo začimbe, kot so koriander, kurkuma, janež, bazilika, meta, origano, semena gorčice, ingver itd.

Zdravilne zeli

Veliko zagovornikov je v zadnjem času dobilo pomladno čiščenje s pomočjo zdravilnih kopriv. Že naše babice so uporabljale recepte, v katere so vključile to vsem dostopno rastlino. Znano je, da kopriva čisti kri ter pospešuje prebavo in izločanje seča. Druga zdravilna rastlina, ki jo ravno tako pomladi najdemo praktično na vsaki zelenici (saj gre z eno najbolj razširjenih rastlin na svetu), je regrat. Pripravki iz regrata ravno tako pospešijo izločanje črevesnih žlez, jeter, žolčnika in trebušne slinavke. Poleg teh so se pri čiščenju telesa zelo izkazali tudi izdelki, ki vsebujejo alge ali matični mleček.

Moč hormonov

Hormoni naj bi bili po mnenju nekaterih glavni krivec za spomladansko utrujenost. Pozimi se v telesu zviša raven hormonov, ki slabo vplivajo na počutje, primanjkuje pa nam serotonina, nastanek katerega spodbuja sončna svetloba. Kako se torej hormonsko očistiti? Izkoristimo prve sončne žarke; zdaj imamo res odličen izgovor, da se jim nastavljamo v nedogled.

Sveži zelenjavni napitki

Ena najbolj priljubljenih vrst spomladanske detoksikacije je uživanje sveže pripravljenih zelenjavnih sokov. Če se odločimo nekaj dni preživeti samo ob svežih zelenjavnih napitkih, bomo dobro očistili črevo, učvrstili telo z naravnimi hranili in si povišali nivo energije.

Voda, voda in še enkrat voda

Najpreprostejši nasvet za spomladansko čiščenje se glasi: pijmo vodo. Tu ni nikakršnih izgovorov o pomanjkanju časa in volje. Največ bomo naredili zase, če jo bomo uživali v velikih količinah, segreto na mlačno temperaturo. Če ji dodamo še limonin sok ali ščepec peteršilja, pa imamo preprost in odličen recept kako na izredno enostaven način temeljito očistimo telo. Da pa se ne prehitro naveličamo samo uživanja vode, občasno sezimo po zelenem čaju, ki je znan po svojih zdravilnih učinkih.

»Prezračevanje« telesa

Prečistimo se lahko tudi s pomočjo zavestnega globokega dihanja. Pomena pravilnega dihanja za zdravje se premalo zavedamo. Večinoma uporabljamo le del celotne dihalne zmogljivosti, zato se izloči iz telesa tudi samo del odpadnih snovi. Ustavimo ponoreli vsakdan tako, da z vsemi pljuči vdihnimo in nato še globoko izdihnimo. Dihanje nato preselimo na trebušni predel, čutimo dviganje in spuščanje trebušne prepone. Ponavljajmo, kolikor nam čas dopušča. Idealno bi bilo, da se odpeljemo v naravo in se dobro nadihamo zraka, bogatega s kisikom. Posledice pravilnega dihanja so: povečan vnos kisika in posledično okrepljen krvni obtok, vsesplošna krepitev imunskega sistema, povečana raven energije, umiritev čustev - skratka nadvse učinkovito čiščenje telesa.

Krepčilni dremež

Popoldanski dremež v mirnem in primerno hladnem prostoru lahko dela čudeže. Že po nekaj minutah počitka bomo kot prerojeni in problem, s katerim smo se morda prej ubadali več ur, bomo spočiti rešili, kot bi mignil. Vendar pozor – ne dovolimo si ležati več kot pol ure, da ne zmotimo bioritma in da ne bomo zvečer trpeli za nespečnostjo.

Tapkanje

Tapkanje je na prvi pogled nenavadna metoda za odpiranje energijskih poti (meridijanov) v našem telesu. Priporoča se nežno tapkanje po predelih, kjer se toksini najraje nabirajo: ledvice, križ, notranja stran sklepov ... S tapkanjem potujmo po telesu vedno v smeri od zgoraj navzdol. Podobne učinke ima tudi suho ščetkanje telesa, ki poživi krvni in limfni obtok, zmanjša celulit in blagodejno vpliva na kožo.

Redna telesna aktivnost

Športni navdušenci predlagajo vadbo tudi, ko je govora o razstrupljanju telesa. Gre za vadbo, pri kateri se giblje celo telo in pri kateri telesne tekočine čim bolj krožijo, na primer tek, hitra hoja, kolesarjenje, plavanje, vaje za moč ... Za opazne učinke je treba vaditi vsaj trikrat na teden po 30 do 60 minut.

Pozitivna naravnanost

Veliko lahko naredimo zase že s pozitivnim razmišljanjem. Um naravnajmo na dobro in odmislimo slabo, vse drugo se bo zgodilo samo od sebe, saj resnično velja stara modrost, da je vse v glavi. Pri »pospravljanju« duševne navlake pa naj bi pomagalo kar dejansko pospravljanje. Ko vzpostavljamo red v okolju zunaj sebe, obenem čistimo tudi svojo notranjost. Kar nas še vedno teži, spravimo ven iz sebe, na papir. Sestavimo spisek obveznosti, ki nas že dolgo morijo in določimo vsaj približne časovne roke, ko jih bomo dosegli.

Vir: www.dormeo.net