Ameriško delegacijo vodi finančni minister Steven Mnuchin, na kitajski strani bo pogovore vodil glavni gospodarski svetovalec predsednika Xi Jinpinga ter kitajski vicepremier Liu He. Iz ZDA so pripotovali tudi minister za trgovino Wilbur Ross, trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, direktor nacionalnega sveta za gospodarstvo Larry Kudlow ter trgovinski svetovalec Bele hiše Peter Navarro.

Trump o dobrem odnosu s kitajskim predsednikom

Liu je februarja že potoval v Washington, kjer je skušal preprečiti izbruh trgovinske vojne, a je menda naletel na hladen sprejem. Odnosi med prvim in drugim največjim svetovnim gospodarstvom so se zaostrili, potem ko so ZDA zagrozile s carinami na kitajski izvoz v vrednosti 150 milijard dolarjev mesečno, Peking pa je napovedal povračilne ukrepe v enaki meri.

Ob tokratnem obisku je ameriški predsednik Donald Trump na twitterju zapisal, da je »velika« ameriška finančna ekipa na Kitajskem, kjer se pogaja o »pravilih igre na področju trgovine«. Dodal je, da bo sam vedno imel odličen odnos s kitajskim predsednikom Xijem.

Medtem so na Kitajskem umirjali pričakovanja. »Ni realno, da bi vsa vprašanja razrešili v enem krogu pogajanj, verjamemo pa, da bodo, dokler bodo ZDA iskreno želele razrešiti relevantne probleme, pogajanja pozitivna,« je v sredo dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Kitajski državni tabloid Global Times je sicer pred ameriškim obiskom poudaril, da dialog »ne bo prinesel rezultatov, če bo ameriška stran Kitajsko še naprej silila, da sprejme njene pogoje«. »Dialog mora potekati med enakovrednimi partnerji in ameriška delegacija mora priti z iskrenimi nameni,« je poudaril časnik.

Ameriški primanjkljaj v trgovini s Kitajsko je lani dosegel 375 milijard dolarjev. V letošnjih prvih treh mesecih se je glede na enako obdobje lani povečal še za 19,4 odstotka.