Kenijski časnik The Standard je poročal da naj bi bil eden najboljših atletov te afriške države pozitiven, pri tem pa ni navedel njegovega imena. Britanski The Guardian je citiral Kipropove besede, da bo dokazal svojo nedolžnost, tudi Kipropov manager Frederico Rosa pa je za Guardian dejal, da je slišal »govorice o pozitivnem testu svojega varovanca«, vendar drugih informacij ni bilo.

»Kot športnik sem bil na čelu boja proti prepovedanim poživilom v Keniji, v ta boj močno verjamem in ga tako tudi podpiram. Ne bi si želel uničiti trdega dela od moje prve mednarodne tekme leta 2007 naprej. Upam, da mi bo uspelo dokazati, da sem čist športnik v vseh pogledih,« je za Guardian povedal 28-letni Kiprop, eden izmed največjih kenijskih športnikov.

Kiprop je bil na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu sprva drugi in je zlato dobil pozneje, ko so v naknadnem pregledu vzorca Rashida Ramzija iz Bahrajna odkrili prepovedane snovi. Svetovni prvak na 1500 m je bil leta 2011 (Daegu), 2013 (Moskva) in 2015 (Peking).

Če bo Kiprop spoznan za krivega, bo to hud udarec kenijski atletiki, ki je imela v zadnjih petih letih več kot 40 pozitivnih tekmovalcev. Pred tremi leti je Svetovna protidopinška organizacija ugotovila, da Kenijci ne izpolnjujejo vseh zahtev za mednarodne nastope. Za razliko od Rusov jim je uspelo dokazati napredek in izboljšanje standardov ter so lahko nastopili na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in nato tudi na drugih velikih tekmovanjih.