Novico je objavil newyorški časopis Daily News, ki je poročal, da je šlo za zaslišanje pred pridobitvijo ameriškega državljanstva. Oba sta bila nasmejana in dobre volje. Verjetno zaradi po dolgem času lepega toplega sončnega dneva in Amalija je potrdila, da je vreme čudovito. Njen odvetnik je dodal, da je res izjemen dan.

Tiskovna predstavnica prve dame Melanie Trump kot običajno ni komentirala ničesar, kar zadeva družino, odvetnik Wildes pa je kasneje za revijo People dejal, da ne bo komentiral, razen tega, da sta Viktor in Amalija čudoviti osebi, ker želi družina vse skupaj ohraniti na zasebni ravni. Če sta dejansko dobila državljanstvo, bodo verjetno mediji še poročali.

Za 73-letnega Viktorja in 71-letno Amalijo Knavs ima predsednik ZDA drugačne standarde kot za ostale priseljence, ki jih sponzorirajo družinski člani. Washington Post je februarja poročal, da imata dovoljenje za delo in bivanje v ZDA oziroma tako imenovano zeleno karto, najverjetneje zaradi hčerke, ki je ameriška državljanka.

»Nevarnost verižne imigracije«

Trump takemu priseljevanju pravi »verižna imigracija« in jo namerava ukiniti za starše. O »nevarnosti« takšnega priseljevanja je govoril letos v svojem govoru o položaju v državi in pogosto v tvitih, kot na primer februarja, ko je sporočil, da je verižna imigracija zastarel program, ki škoduje gospodarstvu in nacionalni varnosti. Trump bi možnost družinskega sponzoriranja ohranil le za zakonske partnerje in otroke državljana ali državljanke.

Melania Trump je preko Wildesa pred volitvami 2016 sporočila, da je v ZDA v začetku prihajala z navadno vizo, nato pa je dobila posebno zeleno karto za nadarjene oziroma, kot temu pravijo v ZDA, za »Einsteine«. To dobijo posamezniki, ki so dokazali izjemne sposobnosti na različnih področjih, kot je znanost, umetnost, šport, gospodarstvo in podobno. Leta 2001 jo je po statističnih podatkih dobilo skupaj le šest državljanov Slovenije.

Na tak način so do dovoljenja za delo in bivanje v ZDA v preteklosti med drugim prišli John Lennon, Monica Seleš, Dirk Nowitzki in Yoko Ono.