V Kolumbiji rojeni veterinar Andres Lopez Elorez je moral v torek stopiti pred zveznega sodnika v Brooklynu. Lopeza Eloreza so na podlagi mednarodne tiralice aretirali že leta 2015 v Španiji, ameriškim pravosodnim organom pa so ga španske oblasti izročile šele letos.

Osemintridesetletnik je bil na begu od leta 2005, ko so ameriški preiskovalci iz Agencije za boj proti prepovedanim drogam (DEA) odvzeli prostost več kot 20 članom kolumbijske tihotapske združbe. V primeru obsodbe mu grozi najmanj deset let zapora, poročata tiskovni agenciji AP in AFP.

Tožilstvo očita Lopezu Elorezu, da je med septembrom 2004 in januarjem 2005 sodeloval v organiziranem tihotapljenju mamil v ZDA. Veterinar naj bi to počel na posebej izrojen in premeten način. Tekoči heroin je namreč vsadil v kužke, ki so jih nato z letali prepeljali v ZDA, kjer je ilegalni tovor operativno odstranil iz njih. Koliko psov je poginilo zaradi tega, ni znano. Med hišno preiskavo neke kmetije v Kolumbiji so preiskovalci DEA odkrili deset kužkov. Pet jih je pobegnilo, trije so umrli zaradi infekcije, dva pa sta bila pozneje posvojena. Enega je posvojila kolumbijska policija in ga dresirala v službenega psa za odkrivanje prepovedanih drog.

»Kot je zapisano v obtožnici, Lopez Elorez ni zgolj tihotapil drog, temveč je tudi izdal veterinarsko zaobljubo o preprečevanju trpljenja živali. Svojo kirurško spretnost je zlorabil za tihotapljenje heroina v trebušnih votlinah kužkov,« je izpostavil ameriški državni tožilec Richard Donoghue. »Pes je človekov najboljši prijatelj. Obdolženi pa bo zdaj spoznal, da smo mi največji sovražnik tihotapcev drog,« je dodal.

»Kriminalne organizacije imajo tako nepotešljiv apetit, da so si zmožne domisliti celo tega, da za tovorjenje mamil izkoristijo nedolžne kužke,« pa je dejal James Hunt, vodja newyorške divizije DEA. tk