Za vsaj dva od treh Romunov, ki so se v Slovenijo septembra lani namenili na izlet izključno z namenom vlamljati v ljubljanske bankomate, se zločin ni izplačal. Dokazi so bili trdni, ni jima preostalo drugega, kot da kaznivo dejanje priznata. Paul Catalin Repede jo je odnesel s pogojno kaznijo enajstih mesecev s preizkusno dobo treh let in izgonom iz države za tri leta, Marius Costel Sandu pa bo za slovenskimi rešetkami presedel enajst mesecev, nato pa se prav tako tri leta ne sme več vrniti v našo državo.

Navodila na internetu

Omenjena dva sta se v Slovenijo skupaj z Alexandrom Marianom Prisacarium odpravila 15. septembra lani. Prej so se prek spleta podučili, kako se vlamlja v bankomate. Začeli so že ob pol osmih zjutraj na Tržaški cesti, končali dvajset minut do enajste zvečer na Prušnikovi in vmes vlomili še v pet drugih bankomatov. Vse na enak način. V bankomat so vstavili bančno kartico, vpisali pin številko in izbrali vsoto (od 50 do 500 evrov). Ko je bankomat odobril dvig in ponudil kartico za prevzem, je eden od njih s trdim predmetom odprl režo za gotovino, vanjo vstavil posebno orodje, izvlekel jermen za podajanje denarja iz reže ter ga skupaj z gotovino povlekel k sebi. Bankomat transakcije ni zaznal, nepridipravi pa so prišli do gotovine. A se jim je zalomilo.

Policisti so sporočilo o več vlomih v bankomate dobili od ene od bank in šli v akcijo ter bili pri tem uspešni. Ena od patrulj se je odpeljala v Črnuče, kjer je policistu v oči padel BMW X5 z romunskimi tablicami. Ustavili so ga in na zadnjih sedežih opazili cele šope denarja. Seveda so jih prijeli. Tu pa se je nekoliko zapletlo, saj so se Romuni kmalu izognili priporu in izginili. A so dva od njih spet prijeli, tokrat na podlagi tiralice, po naših podatkih menda v Veliki Britaniji. Roki pravice se je za zdaj izognil Priscariu, ki je v Romuniji.

Pokesala sta se

Repede in Sandu sta se soočila s sodnico Ano Testen na ljubljanskem okrožnem sodišču. Vse ni šlo gladko, saj se je sprva marsikaj »izgubilo v prevodu«, tako da je Repede priznal vlome, a hkrati uslužno dejal, da je Sandu zgolj vozil avto in da z ropi ni imel nič, čeprav mu je tožilstvo pravzaprav očitalo najpomembnejšo vlogo organizatorja. Ko je že vse kazalo, da bo stekla glavna obravnava, se je sodnica Testenova odločila, da v imenu pravice vendarle tožilstvu in obrambi da še eno možnost za dogovor. V sobo so se tako zaprli oba obtožena, odvetnici Sergeja Bogunič in Vlasta Žagar, tožilka Maša Podlipnik in prevajalec.

Oba obtožena sta potem krivdi priznala in, da bi še malo omehčala sodnico, podala zagovora. Sandu se je opravičil in povedal, da je ravnal narobe. Dejal je, da ima doma bolnega otroka in da mora žena skrbeti za trgovino, s katero se preživlja, in da obljublja, da česa takega ne bo nikoli več ponovil. Ves čas se ji je vnaprej zahvaljeval za razumevanje. Tudi Repede je dejanja obžaloval. Povedal je, da ima doma ženo in da bi rad imel tudi otroke. Seveda je obljubil, da ga ne bo več zaneslo na kriva pota. Kot zapisano, sodnica je izrekla pogojno kazen za Repedeja in zaporno za Sanduja. Skupaj bosta morala bankama UniCredit in SKB povrniti škodo v višini slabih pet tisočakov.