Za edinega slovenskega predstavnika se dirka za veliko nagrado Rusije v Orljonoku ni začela dobro. V ponedeljkovih kvalifikacijah je Tim Gajser padel, zato se je moral prebijati iz ozadja, preizkušnjo, ki jo je dobil Nizozemec Jeffrey Herlings, pa je končal na 14. mestu s skoraj 32 sekundami zaostanka za zmagovalcem, Nizozemcem Jeffreyjem Herlingsom.

V prvi vožnji uradne dirke, ki so jo Rusi izpeljali na praznični 1. maj, se je slovenski šampion iz Pečk pri Makolah hitro prebil do petega mesta. Toda višje ni mogel, kajti tekmeci pred njim so imeli že veliko časovno prednost. Najhitrejši je bil Belgijec Clement Desalle pred Italijanom Antoniem Cairolijem, petouvrščeni Gajser pa je za zmagovalcem zaostal dobrih 34 sekund. V drugi vožnji je Gajser, svetovni prvak v elitnem razredu MXGP iz leta 2016, startal precej bolje. Na progi s trdo podlago in krogom dolžine 1507 na obali Črnega morja se je prebil do tretjega mesta. Toda v zadnjem krogu je spet padel, prehitel ga je Francoz Romain Febvre in ga potisnil na četrto mesto, kar za 21-letnega Gajserja v skupnem seštevku ni bilo dovolj za zmagovalni oder. Drugo vožnjo je dobil Jeffrey Herlings pred Desallom, ki pa je postal skupni zmagovalec dirke za VN Rusije v otroškem centru Orljonok s 47 točkami, zgolj dve manj pa je zbral Herlings (45).

Gajser, ki je na prejšnji dirki za VN Portugalske prvič stal na zmagovalnem odru (osvojil je tretje mesto), je v Rusiji osvojil 34 točk in končal na skupno petem mestu. Zbral je sicer enako število točk kot četrtouvrščeni Febvre, a je bil slabši v drugi vožnji. »Hitrost je bila prava, časi tudi. Ne glede na 14. startno izhodišče je bil start pošten do vseh, tudi če si bil na zunanji ali notranji strani. Prvi start mi ni najbolje uspel. Hitro sem se prebil naprej in končal na petem mestu. Vožnja je bila solidna, a lahko bi bilo boljše. Držal sem ritem spredaj. Malo sem razočaran nad drugo vožnjo. V zadnjem krogu sem padel, naredil napako, odneslo mi je prvo kolo. Malo sem razočaran. A to je pač šport, vsakemu se lahko zgodi,« je dejal Tim Gajser, ki je v skupnem seštevku za SP na osmem mestu s 147 točkami (vodilni Herlings jih ima 286), naslednja dirka pa ga čaka 13. maja v Kegumsu v Latviji.