Tradicionalno mocarelo, ki izvira iz italijanske regije Kampanja, zlasti v pokrajinah Caserta in Salerno pripravljajo iz bogatega bivoljega mleka (mozzarella di bufala) in takšna je daleč najbolj cenjena. Pozneje so jo začeli izdelovati tudi iz pustejšega kravjega mleka (mozzarella fior di latte) in takšno po razmeroma nizki ceni prodajajo v domala vsaki trgovini. Poznamo še nekatere različice, denimo prekajeno (mozzarella affumicata). Poleg sveže, ki jo surovo postrežejo prvi dan po izdelavi in jo na pico položimo šele, ko je ta pečena, obstaja še sušena različica. Takšna je idealna za pripravo pic in lazanj, kadar sir dodamo že pred peko, medtem ko se povsem sveža, ki jo prodajajo namočeno v slanici, odlično ujame s svežim paradižnikom, baziliko in dobrim oljčnim oljem. Kakor številni drugi siri se mocarela izkaže v različnih drugih jedeh. Najbrž za marsikoga najbolj neotesan, a vseeno okusen način priprave utegne biti paniranje sušene različice. Krasna sezonska jed nastane, če popečemo naoljene rezine jajčevcev, vanje zavijemo rezine mocarele in paradižnika ter liste bazilike, ruladice zašpilimo z zobotrebcem ter vse skupaj popečemo le toliko, da se sir začne topiti (če uporabimo svežo mocarelo, ta korak mirno opustimo). Kroglice mocarele se izvrstno podajo v krožnik dobre paradižnikove juhe, zlasti če vse skupaj začinimo s kakšnim svežim lističem bazilike. Ni napak niti svojevrstna omleta z mocarelo, ki jo pripravimo tako, da popražimo čebulo, dodamo na drobne koščke narezano kranjsko klobaso in sesekljan feferon ali čili. Ko vse skupaj še malo popražimo, dodamo drobno narezane mlade koprive, ki jih je zdaj v izobilju, ali špinačo, ki je na voljo vse leto. Ko zelenje oveni, zalijemo z razžvrkljanimi jajci in počasi pečemo brez mešanja. Še preden jajca na vrhu zakrknejo, dodamo kroglice sveže mocarele in liste bazilike, nato posodo pokrijemo, da omleta zakrkne še na vrhu. Takoj postrežemo naravnost iz ponve. Lahko pa si privoščimo jed po tokratnem receptu, ki vsebuje še trenutno zelo popularne šparglje in kraški pršut. Seveda si lahko svežo mocarelo surovo privoščimo skupaj s češnjevim paradižnikom (ki ima zunaj sezone paradižnika edini že kaj okusa), oljčnim oljem in izbranim solatnim zelenjem. Tudi z regratom, če še kje v višjih legah najdemo mladega.

Šparglji z mocarelo in pršutom

4 hlebčke mocarele po 100 g, 8 tankih rezin kraškega pršuta, 20 svežih vrtnih špargljev, 30 g masla, 1 žlico ekstra deviškega oljčnega olja, balzamični kis, morsko sol, sveče zmlet poper. Za žajbljevo maslo še 130 g masla, 50 g žajbljevih lističev, 3 žlice limonovega soka, morsko sol, sveže zmlet poper.

Šparglje očistimo, operemo in osušimo ter jim čim nižje odlomimo oleseneli del stebla. Vsako rezino pršuta narežemo na tri podolžne trakove. Hlebčke mocarele razkosamo na tri dele. Vsak košček položimo na konec rezine pršuta. Blago začinimo s soljo in poprom ter obložimo s po lističem žajblja. Nazadnje vsak košček sira ovijemo v rezino pršuta, tako da gre pršut po sredini sira. Šparglje nalomimo v široko ponev, poškropimo z oljčnim oljem in posujemo s kosmi masla. Pristavimo in jih na hitro popražimo, da se rahlo obarvajo. Odstavimo, blago začinimo s soljo in poprom ter shranimo na toplo. Medtem močno segrejemo ponev, v katero položimo ovite koščke mocarele. Na vsaki strani jih pečemo 30 sekund. Če imamo žar ploščo, jih opečemo na njej. Za žajbljevo maslo v ponvi segrejemo maslo. Ko se začne peniti, stresemo nanj preostale žajbljeve lističe in jih rjavo opečemo. Prilijemo limonov sok, blago začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom ter odstavimo. Na segrete krožnike razdelimo šparglje in opečeno mocarelo. Vse skupaj bogato prelijemo z žajbljevim maslom in pokapljamo s staranim balzamičnim kisom. Postrežemo kot prima predjed.