Po navedbah časnika so poslanci, združeni v Evropsko raziskovalno skupino, Mayevi poslali 30 strani dolgo poročilo, v katerem podrobno pojasnjujejo razloge za nasprotovanje članstvu Velike Britanije v carinski uniji po brexitu.

V njem naj bi premierko tudi neposredno opozorili, da bi obstoj države v carinski uniji vodil v »kolaps« vlade, saj bi to po njihovih besedah pomenilo, da Mayeva ni sposobna doseči popolnega izstopa iz EU in posledično ne bi imela več podpore zagovornikov brexita.

London želi po brexitu izstopiti iz carinske unije, a hkrati ohraniti čim manj strog nadzor na meji. Kako bi to uresničili, ni jasno, saj imajo članice carinske unije poenotena pravila glede carin na zunanjih mejah, na notranjih pa jih tako ni. Prav tako na notranjih mejah ni posebnega nadzora.

Bruselj je predlagal, da po brexitu v carinski uniji ostane le Severna Irska. London je sicer pristal na to, a bi raje našel drugo rešitev. Mayeva ima po volilnem porazu junija lani le še šibko večino, zato je po ocenah Telegrapha precej izpostavljena morebitnim uporom v lastni stranki.